Fietsslot vergrendelt automatisch je smartphone

KPN en Veilig Verkeer Nederland werken aan een nieuw, slim fietsslot. Daarmee hoopt de provider smartphonegebruik op de fiets te ontmoedigen.

KPN Safe Lock is een slim fietsslot
Je kunt het nieuwe ‘Safe Lock’-fietsslot alleen ontgrendelen met een app op je smartphone. Zodra de fiets van het slot gaat, doet de netwerkverbinding van je smartphone het ook niet meer. De netwerkverbinding van je telefoon wordt automatisch verbroken. Zo wordt voorkomen dat je WhatsApp, Snapchat of andere apps gebruikt op de fiets. Overigens kun je het toestel nog wel gebruiken om 112 te bellen.

KPN richt zich met het slot vooral op kinderen, omdat die vaak het meeste gevaar lopen op de fiets. “Gebruik van de smartphone op de fiets leidt tot een forse toename van het aantal verkeersslachtoffers, met name onder jonge kinderen en tieners. Verbieden alleen helpt niet, het bieden van een goede oplossing wel,” aldus Felix Cohen, directeur van Veilig Verkeer Nederland.

Deze zomer wordt het fietsslot getest onder een kleine groep gebruikers. Verlopen die tests succesvol, dan is het slot vanaf eind dit jaar voor iedereen beschikbaar. KPN hoopt het slot uiteindelijk voor zo’n 100 euro te verkopen. Voorlopig is de bijbehorende app alleen beschikbaar voor Android-smartphones.

In mei kondigde fietsfabrikant Gazelle ook al een test aan met een fiets die de smartphone onderweg blokkeert en bellen en WhatsAppen onmogelijk maakt. Veertig leerlingen uit Dieren testen de fiets met de SafeDrivePod, die bij een snelheid tussen de 8 en 10 kilometer per uur de smartphone uitschakelt. Met de resultaten wil Gazelle onderzoeken in hoeverre dat geschikt is om op de markt te brengen.