Fietsen nog steeds populair in 2018

Heb jij een favoriete fietsroute? De fietsersbond zette de meest ideale fietsgemeenten op een rij.

Vakantie en reizen

Fietsen blijft een populaire bezigheid onder 50+’ers. Het zou vooral rustgevend zijn. De Fietsersbond hield onlangs een enquête en zette de beste fietsplekken in Nederland op een rijtje.

Verkiezing Fietsstad 2018

Fietsen blijft populair. Niet voor niets vroeg de Fietsersbond een groot aantal fietsers wat ze van de fietsomstandigheden in hun gemeente vinden. Onder andere het aantal fietspaden speelde een rol, de beleving en het onderhoud van de fietspaden. Maar ook werden vragen gesteld als “Staan stoplichten goed afgesteld?”, “Hoe wordt fietsdiefstal aangepakt?” en “Hoe goed zijn scholen bereikbaar?” Houten kwam als beste uit de bus met een 4,4, waarbij 1 slecht is en 5 uitstekend. Veenendaal kwam nog aardig in de buurt met een score van 4,3. De gemeentes die het laagst scoorden zijn Oldambt en Pekela met een score van 2,9. Benieuwd hoe jouw gemeente heeft gescoord? Klik dan hier.

Populairste fiets

Nu is fietsen tegenwoordig meer dan de trappers rond laten gaan. In fietsersland is de keuze enorm. Van ligfietsen en crossoverfietsen tot e-bikes. Van racefietsen tot mountainbikes. “Onder 50+’ers zijn de hybride sportfietsen en e-bikes het meest populair,” meldt een medewerker van een fietsenzaak in het noorden van het land. “Bij de e-bike laat je de fiets vooral het werk doen. De hybride is meer conditiegericht”.

Het gevoel bij fietsen

Waar komt de blijvende populariteit van fietsen vandaan? Volgens liefhebbers doet fietsen iets met je gevoel. Fietsen laat stress verminderen, geeft meer energie en verbind je met de natuur. Bovendien zijn mensen geboren om te bewegen. ‘Om het eigen stuur in handen te hebben en te gaan waar je wilt, dat maakt gelukkig’, meldt de ANWB.