Fan van BBC’s tuinman Monty Don

Hij staat bekend als Engelands beroemdste tuinman en presenteert al jaren het BBC-programma Gardeners’ World, Monty Don. Tuinman en schrijver Gerard Bakker is fan. En wel hierom. 

Schrijver en hovenier Gerbrand Bakker had de wens hem vorig jaar te interviewen voor dagblad Trouw. “Over tuinen, natuurlijk, maar vooral ook over zijn depressies en het effect van je handen in de aarde in die duistere periodes,’ schrijft Bakker.

Wie verbaasd is over deze onthulling, zal misschien nog meer verbaasd zijn over hoe Don ooit zijn loopbaan begonnen is. Hij werkte in de bouw en op een varkensboerderij. Studeerde een korte tijd Engels en nadat hij zijn vrouw Sarah had ontmoet startten ze samen een bedrijf in ‘costume jewellery’. Niks geen planten dus.

Fan van Monty Don

Dan schrijft Bakker: “Het bedrijf ging failliet en Monty Don begon een tuinprogramma’. Dat klinkt wat kort door de bocht, dus lezen we snel verder. En schakelen tussendoor naar een ander artikel van Bakker waarin hij duidelijk maakt dat hij een groot fan is van Monty Don. “Ik mag hem vooral vanwege zijn zachtmoedigheid, en ook omdat zijn hond vaak in beeld komt.”

Bakker bleek hem eerder te hebben ontmoet bij een optreden over depressies waar Don samen met Stephen Fry en Ruby Wax zou spreken. Niet de minsten in het Engelse medialandschap. “Wax en Fry zijn gaan schreeuwen, zijn komiek geworden, hebben luidruchtigheid in de strijd gegooid tegen die vreselijke aandoening. Dat mag. Don zat erbij en keek ernaar. Áls hij iets zei, was het bedaard en waar. Ik vond hem humble, en dat schrijf ik in het Engels omdat ik nog steeds geen goede Nederlandse vertaling voor dat woord heb gevonden.”

Kracht van tuinieren

Daarna filosofeert Bakker er op los als het om tuinieren gaat. “De kracht (van tuinieren…) ligt hem nou juist in de voorspelbaarheid, de fijn saaie vertrouwdheid, die zo zichtbare levenscyclus die jaar in jaar uit zich herhaalt.” Je zou zeggen: de beste therapie.

BBC’s Gardeners’ World wel eens gezien? Wie Don regelmatig aanschouwt op televisie ziet hem werken in een houten schuur, met zijn rubberlaarzen en een kruiwagen wandelend tevoorschijn komen van achter een houten garage waar een wildgroei aan planten is, die Don stuk voor stuk weet te benoemen. Inclusief Latijnse namen. Op een wat trage toon. Minutieus uiteen gezet. Op zich zou dat ook al zijn therapeutische werk kunnen doen.

Gewone man met upper-class tuin

Er volgt in het artikel een duidelijke uiteenzetting over tuinieren, dat naast mode en koken, vooral hobby’s lijken geworden van de upper-class. Met grote duur aangelegde tuinen inclusief Engels prieel. Bijna niemand die nog zo’n tuin als die van Don kan onderhouden, laat staan betalen. Monty Don profileert zich echter als een zo gewoon mogelijke man. En dat lijkt veel Britten, en ook ons Hollanders, aan te spreken.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top