Evert meldt zich ziek op het werk, omdat hij wordt gepest

Constante kritiek, kleinerende opmerkingen, geroddel, flauwe grappen. Bij pesten denk je misschien aan kinderen die worden gepest, maar het kan je op elke leeftijd overkomen.

Evert (50): “De wekker gaat vandaag niet af. Het is weekend. Maandag gaat hij ook niet. Mijn vrouw heeft me ziek gemeld voor mijn werk. Het gaat niet meer. 

Ik werk bij een bedrijf met zo’n vijfentwintig medewerkers. Drie jaar geleden begon ik enthousiast op de PR-afdeling. Via een kennis ben ik bij het bedrijf binnengekomen. Hij had me al het een en ander verteld over de werksfeer. Hard werken, prestaties leveren. Iets waar ik me in kan vinden. Geroddeld werd er ook. Hoort erbij was mijn gedachte. Eenmaal werkzaam bij het bedrijf maakte ik lange werkweken.

Geen probleem. Waar ik wel moeite mee kreeg was het vele commentaar van mijn directe collega’s op mijn werk. Ik sta open voor kritiek, maar elke dag deugden er tientallen dingen niet. Soms ging het letterlijk om een komma die in hun ogen verkeerd stond. Ik rekende nergens op toen het in een gesprek tussen mij en mijn baas over contractverlenging ging, maar tot mijn verbazing gaf hij mij een vast contract.

Gesprekken die stilvallen

Het contact met mijn directe collega’s verliep stroef, maar de baan zelf vond ik super. Het harde werken past wel mij mijn mentaliteit en tsja dat gezeur over die komma’s daar maakte ik me niet zo druk over. Echt vrienden maakte ik niet, maar dat hoeft wat mij betreft ook niet perse op het werk. Als je maar normaal met elkaar om kunt gaan.

Na de zomervakantie van 2018 gingen er langzaam dingen veranderen. Ik was ruim vier weken vrij geweest, omdat ik zoveel overuren had gemaakt. Dat ik extra lang vrij was, juist in de zomer, viel niet goed bij mijn collega’s. In die periode daarna wilde niemand voor mij werken als ik een keertje ergens vrij voor wilde. Ook werd er amper nog iets tegen mij gezegd. Haalde ik thee dan werd het bij de automaat ineens stil. Kwam ik zelf met een opmerking dan werd die meteen negatief gepareerd.

Te hard werken?

Ik begon mij af te vragen hoe dit zo kwam? Toch niet alleen door die extra week vrij in de vakantie? Waarom hadden ze het op mij gemunt? Door hard werken maak je geen vrienden. Doordat ik zelf dingen vrij vlot af had werd dat ook van mijn collega’s verwacht. Op de werkvloer zelf werd het steeds stiller. Er werden weinig gesprekken gevoerd. Wel werd er stiekem gelachen. Ik kreeg het gevoel dat er mailtjes met mij als onderwerp heen en weer werden gestuurd. In de pauzes had ik op den duur niemand meer om mee te lunchen. Vaak maakte ik zelf maar een wandelingetje.

Op een dag zag ik een mailbox van een collega openstaan. Het was lunchpauze en ik was alleen op de afdeling. Ik klikte een paar mails open en zag dat mijn vermoedens juist waren. Commentaar op mijn kleding, humeur, kapsel, zelfs wat ik zat te eten werd besproken. Hele flauwe grappen. De grond zakte onder mijn voeten vandaan, ik wist het eigenlijk wel, maar als je het dan bevestigd ziet…

Het werk zelf werd ook minder leuk. Het viel me op dat ik klussen kreeg die niemand anders wilde doen. Thuis werd de sfeer grimmiger. Mijn vrouw vond mij maar chagrijnig. Weinig lol met mij te beleven. Op een gegeven moment vroeg ze me alsjeblieft iets anders te gaan zoeken. Ze kende mij niet meer terug. Onzin vond ik toen nog, ik had het toch een leuke baan. Die collega’s, ach.

Tegen beter weten in

Na het zien van die mails wist ik eigenlijk al genoeg. Nooit zou ik er bij gaan horen. Maar zou het niet overwaaien? Misschien als er een wat nieuwe mensen kwamen werken. Nee, het werd erger. Ik raakte belangrijke documenten kwijt. Heel vreemd. Ik ben juist zo nauwkeurig. Mijn baas nam het mij niet in dank af. In mijn nieuwe winterjas zaten plotseling gaten. Mijn auto wilde niet meer startte.

Op het moment dat ik iemand bij de koffieautomaat hoorde zeggen dat mijn vrouw vreemd ging en ik zogenaamd van niks wist knapte er iets. Genoeg. Zonder iets te zeggen heb ik mijn spullen ingepakt en ben vertrokken. Thuis begreep mijn vrouw het meteen.”

Lees hier hoe dit verhaal verder gaat.