Even voorstellen: onze paralympische sporters

De Paralympische Spelen zijn van 9 tot en met 18 maart, ook in Pyeongchang. Tien Nederlandse sporters komen in actie.

Olympische Winterspelen 2018

Het wordt nog wel eens vergeten, maar het is ook het Olympische jaar voor de paralympische ploeg. De Paralympische Spelen zijn van 9 tot en met 18 maart, ook in Pyeongchang. Dit keer heeft ons land de grootste ploeg paralympiërs ooit. Tien sporters komen in actie onder leiding van chef de mission en voormalig rolstoeltennisster Esther Vergeer. Ze hoopt op een aantal mooie medailles. Zelf was ze actief op vier zomerspelen tussen 2000 en 2012 en won zeven plakken.

Een deel van de sporters is al vanaf de geboorte gehandicapt, zoals Anna Jochemsen en Jeroen Kampschreur. Anderen zijn dat geworden door een auto-ongeluk of ziekte. Naast Anna en Jeroen zullen we Linda van Impelen, Niels de Langen en Jeffrey Stuut kunnen aanmoedigen. Wat hun achtergrond ook is, ze hebben allemaal gemeen dat ze van sport houden en beschikken over enorm veel doorzettingsvermogen.

Parasnowboarders

Het team parasnowboarders bestaat uit Renske van Beek, Lisa Bunschoten, Enva van Egmond, Bibian Mentel en Chris Vos. Bibian Mentel was op 27-jarige leeftijd bezig met de kwalificatie voor de Winterspelen van Salt Lake City 2002, toen zij last kreeg van een enkelblessure. Het bleek botkanker te zijn en haar onderbeen moest worden geamputeerd. Vier maanden na deze operatie stond ze met een onderbeenprothese alweer op haar snowboard. Ze heeft zich enorm ingezet om snowboarden op het Paralympische programma te krijgen. Tijdens Sochi 2014 was het zover en ze bekroonde haar vechtlust daar met een gouden medaille.

Foto Mathilde Dusol