Energienota vanaf januari duurder

Voor het eerst in lange tijd gaan de energielasten van de meeste huishoudens in Nederland niet verder omlaag, maar omhoog. Mensen met een variabel energiecontract zijn vanaf 1 januari op jaarbasis € 20,- meer kwijt. Per 1 juli 2017 worden de variabele tarieven opnieuw vastgesteld.

Energiereuzen
Vergelijkingswebsite Pricewise.nl heeft dat berekend op basis van onderzoek onder leveranciers, inkopers en andere experts op de energiemarkt – waaronder de ‘energiereuzen’ Essent, Eneco en Nuon.

Ommekeer
“Wij voorzien voor 2017 een ommekeer. De variabele tarieven zaten geruime tijd in een neerwaartse spiraal. Dat was voordelig voor energieconsumenten die vaak al geruime tijd op een standaardcontract met variabele tarieven zitten. Maar nu is het uit met de pret: het dal lijkt bereikt,” aldus directeur Hans de Kok van Pricewise.

Tariefstijgingen
Sinds 2014 zakten de lasten voor Nederlandse huishoudens flink. Een gemiddeld gezin (3.500 kWh stroom, 1.500 m3 gas) ging er sinds begin 2014 op de energienota meer dan € 200,- op vooruit. Maar straks stijgen de variabele gastarieven van Essent, Eneco en Nuon naar verwachting gemiddeld met een kleine € 10,- op jaarbasis. De variabele stroomtarieven nemen op jaarbasis toe met iets meer dan € 10,-.

Op individuele basis loopt het stroomtarief bij Nuon naar verwachting het meest op, maar het gastarief het minst. Gasgebruik drukt het zwaarst op de vaste lasten voor consumenten. Onder de klanten van kleinere leveranciers zijn er zeer weinig met een variabel energiecontract. Deze leveranciers contracteren het liefst klanten op vaste tarieven.

Vaste tarieven
Wanneer de prijsdaling van de variabele tarieven straks omslaat in een prijsstijging, wordt het voor veel consumenten aantrekkelijk om over te schakelen op een 1-jarig energiecontract met vaste tarieven. De Kok: “Door over te stappen naar een 1-jarig contract met vaste tarieven voorkom je dat je in het komende jaar met (nog meer) tariefstijgingen geconfronteerd wordt. Daar komt bij dat door de bank genomen de vaste tarieven niet hoger liggen dan de gestegen variabele tarieven. Daarnaast gelden er vooral bij deze vaste contracten vaak extra cashbacks die kunnen oplopen tot wel € 300,-. Als je als consument kritisch je energierekening blijft vergelijkendan kun je nog meer besparen.”