close
  • maandag 27 september
Algemeen

En welk boek is voor jou van betekenis in je leven?

En welk boek is voor jou van betekenis in je leven?

De eerste boekenshow van Matthijs trok vorige week 484.000 kijkers. In de uitzending die rond half elf begint, kwamen Dieuwertje Blok en Ben Feringa aan het woord over boeken die voor hen van betekenis zijn in hun leven. Een kinderboek, een science fictionboek, literatuur… het kan alles zijn. Vanavond twee nieuwe gasten. 

Er zijn vier afleveringen van het boekenprogramma Moby Dick gemaakt. Niet heel veel en mogelijk kijkt Van Nieuwkerk de kat uit de boom alvorens er een vervolg aan te geven. De presentator is duidelijk in de positie om programma’s te maken die zijn eigen passie en voorkeur in zich hebben. Dit is namelijk zo’n programma dat hij zelf graag zou willen zien, heeft hij aangegeven. 

Een volgend boek hoeven we van hem niet te verwachten

Van zijn eigen hand verscheen ooit een boek vol columns over de Franse zanger Charles Aznavour, eerder voor de Vara gids geschreven. Hij is een groot liefhebber van Aznavour en steekt dat niet onder stoelen of banken. Een volgend boek hoeven we van hem niet te verwachten en zelfs voor dit boek moest hij al over de streep getrokken worden. 

Als we Van Nieuwkerk moeten geloven heeft hij daar altijd nog een beetje last van

Nederlanders lezen steeds minder, maar toch is het boek niet afgeschreven. Een grote groep mensen leest namelijk nog wel, en zal dat ook blijven doen. Voor boeken is er altijd een markt. Of Matthijs van Nieuwkerk met Moby Dick meer mensen aan het lezen krijgt, is misschien te veel gevraagd, maar ook al zijn de kijkcijfers niet hoog, het inspireert toch bijna een half miljoen mensen. 

Zijn moeder las Carmiggelt voor

Bij Van Nieuwkerk stonden vroeger thuis heel wat boeken in de kast. “Zo’n beetje alles van Jan Wolkers en daar weer naast Couperus en Jan de Hartog en Ik Jan Cremer,” vertelde de presentator aan het AD. Zijn moeder las iedere dag de Kronkel van Carmiggelt aan hem voor. Volgens Van Nieuwkerk een goed begin. 

Kees de jongen

Momenteel is Van Nieuwkerk in de ban van De Heilige Rita van Tommy Wieringa. Als kind las hij negen keer De Brief voor de Koning van Tonke Dragt en vier keer Oorlogswinter van Jan Terlouw. Het boek Kees de jongen van Theo Thijssen schuurde in zijn middelbare schooltijd dicht tegen zijn eigen belevingswereld aan. Dagdromen en een leven ernaast leven, zoiets lijkt dat geweest te zijn. En als we Van Nieuwkerk moeten geloven heeft hij daar altijd nog een beetje last van. 

Vanavond de tweede uitzending om 22.25 op NPO 1

Geschreven door: Redactie