Ga met Ellie op patrouille

Ellie Lust is naast agente al aardig op weg een tv-persoonlijkheid te worden. Vanavond start haar eigen programma.

We kenden haar van het programma Opsporing Verzocht, waar ze als politiewoordvoerder regelmatig heel vakkundig en zakelijk haar verhaal deed. Ineens dook ze in 2016 op in ‘Wie is de Mol’.

Ook in ‘De Mol’ was ze best serieus en leerde haar medekandidaten etherdiscipline en met de klok mee zoeken, maar ook was ze in voor een geintje en de kijkers sloten haar in hun hart.

Carrièreswitch op haar 51ste

Het was dan ook een kwestie van tijd tot ze een eigen programma zou krijgen en vanavond is het zover: de eerste aflevering van ‘Ellie op Patrouille’. Een carrièreswitch op haar 51ste, dus, maar ook weer niet helemaal, want in het programma gaat ze mee met haar politiecollega’s in het buitenland.

Wie is die Ellie eigenlijk precies? Wat de meeste mensen niet zullen weten, is dat ze vroeger een topvolleybalster was en in de eredivisie en zelfs twee jaar in het Nederlands team speelde. Daarnaast werkte ze na de politieacademie zo’n twintig jaar als wijkagente op straat in Amsterdam. Het was haar roeping, mensen helpen en de wereld veiliger maken.

Het boegbeeld van de politie op de gaypride

Nadat ze een paar keer op de locale tv stations verscheen en dat erg goed deed, kreeg het Nederlanse publiek haar in 2005 voor het eerst te zien in Opsporing Verzocht. Inmiddels is ze woordvoerder voor de politie Amsterdam. Ellie is erg betrokken bij ‘Roze in Blauw’, een aanspreekpunt voor lesbiennes, transgenders, homo-, en biseksuelen binnen en buiten de politie en ze is het boegbeeld van de politie op de gaypride. Niet voor niks, want ze is sinds 2005 getrouwd met een vrouw en speelt een belangrijke rol in de LHBT-emancipatie. Verder heeft Ellie een tweelingzus die sprekend op haar lijkt, maar een andere haarkleur heeft. Die hoort regelmatig ‘Ik vond dat blonde toch leuker’.

Lust ze het of niet?

In ‘Ellie op patrouille’ verruilt de agente de straten van Amsterdam voor die van Colombia, Kenia, Israël, Dubai, Albanië en San Francisco. Ze maakt echt deel uit van de teams daar in lokaal uniform en geeft een uniek kijkje in de wereld van de buitenlandse politiecorpsen. Kinderprostitutie, drugshandel en daklozenproblematiek, het komt allemaal langs. We zijn erg benieuwd hoe het Ellie af zal gaan, zo’n eigen programma. Begin vorig jaar begon de politievrouw een eigen YouTube-show die, hoe toepasselijk, ‘Lust ze het of Lust ze het niet?’ heet. In die (hele korte) show proeft ze iets en vertelt of ze het lust of niet. Erg succesvol kan het niet geweest zijn, want we hebben er maar twee afleveringen van kunnen vinden. Hopelijk scoort ze met haar nieuwe programma een stuk beter. Het is vanavond te zien om 21.25 uur op NPO1.

Ellie Lust

Klik hier voor de trailer van Ellie op patrouille en hier voor een aflevering Lust ze het of Lust ze het niet?