Eindelijk, na je vijftigste weet je precies wat je wilt, en dan?  

Ooit was het waarschijnlijk je plan om rond je vijfendertigste zo’n beetje alles op de rit te hebben. Een huis, wel of geen kinderen, een leuke baan. Maar wat als je heel lang niet weet welke kant je op wilt in het leven?

Of je komt er op je vijfenveertigste achter dat je totaal niet happy van je werk wordt. Marion en Liesbeth waren van die twijfelkonten. “Het kostte me steeds moeite om ’s ochtends naar het werk te vertrekken, stiekem was ik blij als ik afgebeld werd door mijn baas.”

Marion (56) was ooit een verdwaalde veertiger die er op haar drieënveertigste pas achter kwam dat ze niet gelukkig werd van haar werk. Dan rijst de vraag: wat nu? Marion: “Sommige mensen weten als kind al wat ze later willen worden, ik had geen idee wat ik later wilde worden, maar dacht dat komt wel. Ik koos voor de studie communicatie, omdat je daar allerlei kanten mee uit kan. Eigenlijk stelde ik de keuze uit. Na mijn studie heb ik verschillende banen gehad, maar echt naar mijn zin had ik het nooit. Op mijn zesendertigste kreeg ik een zoontje en toen hij naar de basisschool ging, kwam er meer tijd voor mezelf. Het gevoel bekroop me dat ik nu toch echt eens iets moest gaan doen wat mij blij maakte. Maar nog steeds had ik geen flauw idee wat.”

Stoute schoenen aantrekken

Liesbeth (52), werkzaam in de zorg kan over dit gevoel meepraten. Zij werkte jarenlang bij een bank en had het gevoel dat er iets miste in haar leven. Bij de bank was het gezellig met collega’s, het werk zelf gaf geen voldoening. Liesbeth: “Op een gegeven moment dacht ik het is nu of nooit en ik startte een eigen pedicure praktijk. Eerst voelde ik me blij en gaf het werk me plezier. Na een aantal jaren merkte ik dat ik opgelucht was wanneer er een klant een afspraak afbelde.” Dit sudderde een tijdje zo door en vijf jaar na de start besliste Liesbeth dat het anders moest. “Ik voelde me eerst slecht naar mijn gezin toe. Eindelijk had ik het voor elkaar en toch werd ik er niet blij van. Ik praatte er met mijn twee dochters en man over en zij vonden dat ik de stoute schoenen aan moest trekken en opnieuw moest gaan studeren.

Geen spijt

Marion en Liesbeth kwamen er via een loopbaancoach achter hoe ze een ommekeer konden gaan maken. Marion: “Natuurlijk heb ik al eerder van soortgelijke trajecten gevolgd, maar dit keer dacht ik niet aan alle mitsen en maren en vroeg ik mij telkens af: wat is het wat ik wil? Waar hou ik van? Toen bleek het allemaal best simpel te zijn. Ik vind het namelijk leuk om kinderen iets te leren. Waarom dan niet het onderwijs in? Ik ben nu met het laatste jaar bezig met de opleiding onderwijsassistent en ik heb het gevoel dat ik nu eindelijk weet wat mijn roeping is. Ik voel me daardoor een stuk relaxter en vrolijker. Aarzel daarom niet wanneer je dit leest en ongelukkig bent in je werk, ga studeren! Niemand wil op zijn oude dag met spijtgevoelens rondlopen.”

Meer energie

Liesbeth is het daar roerend mee eens. “Zet de stap, want elke dag met buikpijn werk uitvoeren waar je niet happy van wordt is op de lange termijn niet vol te houden. Ik ben blij dat ik de switch gemaakt heb en een opleiding tot verpleegkundige heb gevolgd. Nu ben ik werkzaam in het ziekenhuis. Als pedicure vond ik het uiteraard ook fijn om mensen te helpen, maar dit is iets wat mij gelukkiger maakt. Ik voel me daardoor energieker. Ook laat ik mijn kinderen zien dat alles mogelijk is wanneer je het zelf wil. Ik hoop dat zij daarom niet te bang zijn om alsnog van beroep te veranderen mocht dat nodig zijn.”

Twijfels? Maak een beroepskeuzetest

Herken jij jezelf in Marion en Liesbeth? Doe dan een beroepskeuzetest. Waarom niet op je vijftigste? Wat zijn je hobby’s? Iemand die altijd interesse heeft gehad in de mode kan best nog een mode opleiding volgen en ontwerpster of verkoopster worden. Heb je altijd voor een baas gewerkt en wil je graag zelf ondernemer worden? Doe het dan op je vijftigste, want te laat is het nooit. Vraag jezelf onder andere af waar je kwaliteiten liggen en wat je talenten zijn. Waar wordt je gelukkig van in je werk en daarbuiten? Tot slot moet jezelf afvragen ga ik daadwerkelijk switchen? Praat erover met je familie en vrienden en laat je nooit weerhouden door je leeftijd.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top