close
  • zondag 24 oktober
Vrije tijd

Eindelijk mag het weer: knutselen voor een gezellige herfstsfeer

Eindelijk mag het weer: knutselen voor een gezellige herfstsfeer

“Nou, van mij mag het tot november wel zo blijven!” Ik hoor het mezelf nog zeggen, op een van de heerlijke zomerdagen waarmee we dit jaar zo rijkelijk verwend zijn. Het scheelde niet veel of mijn wens was uitgekomen. Vorige week liep ik nog in mijn T-shirtje buiten. Maar nu is het toch ineens herfst. 

Compleet met donkere wolken, regenbuien en veel wind. Gelijk voel ik de drang om het in huis knusser te maken. Kopje thee, kaarsjes aan, sfeer bouwen. Het is nog te vroeg voor kerstversiering, maar ik wil wel iets extra’s, iets gezelligs. Voor mij horen mooie diepe kleuren en kruidige geuren bij de herfst. En ik vind het leuk om creatief bezig te zijn zonder dat het ingewikkeld wordt. Dit was vandaag het resultaat, simpel, maar zo leuk!

herfstbakje

Je zoekt gewoon bij elkaar wat je in en om het huis hebt, het is vaak niet eens nodig er iets voor te kopen. Ik heb alleen wel even nieuwe kaneelstokjes gekocht (die ene die ik nog had was wel erg karig) en toen ik in de winkel een zak gemengde bessen zag, kon ik die vanwege de mooie kleuren niet laten liggen. Maar de rest was er allemaal al.

Wrijf het fruit goed op met een doek, zodat het mooi gaat glanzen. Snijd de omtrek van een waxinelichtje uit de bovenkant van een grote appel en druk het waxinelichtje in de opening. Als je net als ik cavia’s hebt: dit is het moment dat ze beginnen te fluiten, zodat je gelijk weet wat je met het uitgesneden stuk appel moet doen.
Steek  kruidnagels in een sinaasappel en/of een stoofpeer, stop bessen tussen de schubben van een dennenappel, bind kaneelstokjes bij elkaar, strooi met rozijnen. Laat je fantasie de vrije loop. Het effect is sowieso leuk als je alles uiteindelijk bij elkaar schikt. Het ziet er mooi uit en het ruikt heerlijk, wat wil je nog meer?

Knutseltip voor de herfstvakantie

mal egelDan nog een leuke tip om in de herfstvakantie met (klein)kinderen of buurkinderen te maken (of gewoon zelf, ook daar is niks mis mee). De ‘aaibare egeltjes’ waren hier een groot succes.
Maak voor ieder egeltje van bruin karton twee keer bijgaande mal. Je kunt gewoon karton van een doos gebruiken, zorg wel dat een eventuele bedrukte kant aan de binnenkant zit als je de pompon gaat maken. Met gekleurde wol draai je rond de mal tot die (met uitzondering van het puntige kopje en de pootjes) helemaal bedekt is met draad, precies zoals je een gewone pompon maakt. Dan knip je, tussen de twee malletjes in, de bovenkant van de draadjes door en bind om het midden een draad stevig vast. Dan knip je nog een stukje van de bovenkant van de mal af, omdat het karton anders boven de pompon uitkomt. Teken een oogje aan weerskanten en maak een zwart neusje, plak met wat lijm de beide kanten van het kopje aan elkaar, vouw de voetjes wat naar buiten en klaar is je egel. Op een bedje van gekleurde herfstbladeren is het tafereel compleet.

egeltjes

Geurende appeltaart

Wil je de herfstsfeer helemaal compleet maken? Zorg dan voor een lekker ruikend huis. Bak een appeltaart, kook appelmoes met kaneel, maak zelf jam, stoof een schaal peertjes. Allemaal heerlijke geuren die uitnodigen om langs te komen en gezellig te blijven eten. Knus!

Geschreven door: Annelies van Bloois