Eet jij nog vlees?

Vlees of geen vlees. Wat vind jij?

Het is de nationale week zonder vlees. Een week om de consument bewust te maken van wat we daarmee besparen. De vraag is of jij te overtuigen bent. 

Een kwart van de broeikasgassen blijkt wereldwijd door de voedselproductie te worden veroorzaakt. Voordat het vlees op je bord ligt, gaat er al een heel proces aan vooraf dat nogal wat kost. Ten eerste stoten die koeien nogal wat CO2 uit via hun mest. Slecht voor het milieu. Een portie vlees produceren kost dan nog eens bijna vijftienhonderd liter aan water en daar kun je heel wat douchebeurten van vijftig liter voor nemen. Vlees moet vervolgens per vrachtwagen worden vervoerd. Ook hier krijgen we te maken met uitlaatgassen. Opnieuw slecht voor het milieu.

Wat dan?

Ben je hiermee voldoende overtuigd om vlees af te zweren? Dan is het natuurlijk wel zaak dat je voldoende voedingsstoffen tot je neemt die je eerder via dat worstje binnen kreeg. Eiwitten en ijzer bijvoorbeeld.

Om voldoende vitaminen binnen te krijgen zijn er best andere mogelijkheden om je runderlapje te vervangen. Volgens het voedingscentrum zitten er voldoende ijzer en vitamines in eieren, noten, peulvruchten zoals bruine bonen en kikkererwten, maar ook in van peulvruchten gemaakte soja en tempé. Voor wie toch een lapje naast de piepers wil zien zijn er vleesvervangers zoals vegetarische balletjes en burgers. Ga je ervoor?