Eén op de twintig ouderen mishandeld of financieel uitgebuit

Stel je voor dat je later afhankelijk bent van enige hulp en je wordt door die hulp financieel bedonderd.

Mishandeling, verwaarlozing, diefstal of financiële uitbuiting. Het overkomt maar liefst één op de twintig zelfstandig wonende ouderen, zo blijkt uit onderzoek. 

Het is geweldig dat de buurjongen af en toe helpt en boodschappen doet. Hij krijgt een boodschappenlijstje mee en de pinpas. Die wordt netjes terug gegeven en de koelkast is weer gevuld. Want immers, er vereenzamen heel veel oudere mensen en bij hen is de koelkast ook nog eens leeg omdat ze nauwelijks nog buiten komen. Dus zo’n buurjongen is geweldig. Maar als dan blijkt dat die leuke buurjongen meer dan het bedrag van de boodschappen aan geld heeft opgenomen… 

Het is zomaar een willekeurig voorbeeld van financiële uitbuiting. Eén op de twintig thuiswonende senioren overkomt het: zij zijn slachtoffer van psychologische of fysieke mishandeling of financiële uitbuiting. 

Financieel misbruik komt het meest vaak voor

Het ministerie van Volksgezondheid liet onderzoek doen en daaruit blijkt dat ongeveer 170.000 van de 3,1 miljoen thuiswonende ouderen in Nederland in hun eigen huis onveilig zijn. Financieel misbruik komt het meest vaak voor. Psychische en fysieke mishandeling volgen daarna. 

Broer, zus of (klein)kinderen kunnen dader zijn

Het meest opvallende is misschien nog wel dat het vaak om bekenden gaat, zoals de in het fictieve voorbeeld genoemde buurjongen. Maar ook een broer of zus of zelfs (klein)kinderen kunnen de dader zijn. In een enkel geval betreft het de mantelzorger. Het gebeurt uit onmacht of frustratie, bijvoorbeeld omdat iemand de zorg voor een ouder niet aankan. Soms ten gevolgde van gebeurtenissen uit het verleden. 

Pleiten voor zwaardere straffen

Ouderenmishandeling is regelmatig in het nieuws, ook zijn er de bekende spotjes op televisie die mensen er op attenderen bij mishandeling of het vermoeden daarvan vooral melding te doen. Het gebeurt nog altijd op grote schaal. In 2012 werd er al gepleit voor zwaardere straffen voor mensen die ouderen mishandelen of uitbuiten. De PVV meende toen dat er een strafvermeerdering van tweehonderd procent moest komen wat betekent dat iemand dan niet langer wegkomt met een taakstraf. Dan is gevangenisstraf het gevolg. 

Bron: rtlnieuws