Een glaasje te veel?

Je kunt wijn in principe uit een koffiekopje, plastic bekertje of rechtstreeks uit de fles drinken, als het je niet om de smaak gaat, maar puur alleen om er lekker vrolijk van te worden.

Je kunt wijn in principe uit een koffiekopje, plastic bekertje of rechtstreeks uit de fles drinken, als het je niet om de smaak gaat, maar puur alleen om er lekker vrolijk van te worden. Echter, als je je smaakervaring tot een hoger niveau wilt tillen en de wijn wilt waarderen voor wat ie is, zul je het juiste glas bij de juiste wijn moeten vinden. Je kunt het natuurlijk ook overdrijven, door het hele assortiment van de Xenos in huis te halen, maar er zijn minstens drie verschillende glazensoorten die eigenlijk niet in je inventaris mogen ontbreken.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=3AIXtbiGg58[/embedyt]

Eerst nog even dit: Het gevaarlijk breekbare steeltje

Waarom heeft de wijnglas eigenlijk zo’n gevaarlijk dunne steel? De belangrijkste reden is dat je het glas hieraan vast kunt houden. Op deze manier beïnvloed je niet de temperatuur van de wijn. Met name bij witte wijn is dit van belang. Verder ziet het er gewoon ‘classy’ uit en zorgt het ervoor dat er geen lelijke vingerafdrukken op je glas komen. En geef eens eerlijk toe; het voelt ook veel chiquer? Zelfs als ik spa rood uit een wijnglas drink vind ik het lekkerder dan uit een gewoon glas. Maar dat terzijde.

Dan over de vorm:

Waarom is de vorm van een wijnglas eigenlijk zo belangrijk? De belangrijkste reden hiervoor is dat de vorm van het glas bepaalt, hoe en hoe snel de aroma’s uit de wijn je neus bereiken. Hoe meer het glas naar boven toe open is, des te meer aroma’s zullen de lucht in vliegen, voordat je ze hebt geroken. Sommige wijnen hebben dit nodig om te kunnen ‘ademen’. Andere wijnen wil je juist meer gesloten houden, zodat de aroma’s tijdens het drinken in je neus belanden en daarmee je smaak beïnvloeden.

Dit principe geldt overigens niet alleen voor wijn, maar ook voor menig andere specialiteit. Denk aan al de speciaalbieren met elk hun eigen glas of vraag de eerste de beste whisky-kenner!

Oké, wat betekent dit in de praktijk?

Over het algemeen kun je het beste minstens 3 verschillende glazen hanteren:

Witte wijnglazen
Witte wijnen kun je vaak het beste in een wat kleiner glas serveren. Het voordeel van dit glas is dat met name de ‘bloemige’ aroma’s bewaard worden. Daarnaast zorgt het ervoor dat de witte wijn koel blijft (en dat vinden we vaak fijn bij witte wijn). Tot slot komt je neus dichter bij de wijn en de gesloten kelk aan de bovenkant zorgt ervoor dat de vluchtig fruitige aroma’s niet wegvliegen.

Let wel: dit geldt voor frisse stijl witte wijnen. Enkele uitzonderingen, zoals bijvoorbeeld een houtgerijpte, zware chardonnay, kun je beter in een groter glas schenken, bijvoorbeeld een ‘rode-wijnglas’ zoals onder het volgende punt beschreven.

Rode wijnglazen
Rode wijnen vinden we vaak terug in de grotere glazen. Dit omdat de rode wijnen vaak veel meer zuurstof nodig heeft om de aroma’s los te laten komen. Dit is ook waarom je een beetje met je glas moet ‘walsen’ (rondjes draaien) om de wijn in aanraking met de lucht te brengen. Hoe groter het oppervlak aan wijn dat in aanraking komt met de lucht, hoe meer de wijn tot ontplooiing komt. Hierdoor kunnen ook de ‘stroeve’ aroma’s van de wijn wegvliegen, waardoor de wijn zachter van smaak wordt.

Let wel: dit geldt voor de vaak zwaardere, houtgerijpte rode wijnen. Mocht je eens een hele jonge, frisse rode wijn drinken, zoals bijvoorbeeld een Beaujolais Nouveau of een fruitige Merlot, dan kun je de wijn prima in een ‘witte-wijnglas’ schenken.

Champagneglazen
Last-but-definitely-not-least: Bubbels! Heel belangrijk bij de mousserende wijnen is dat de ‘bubbel’ zo lang mogelijk actief blijft. Vandaar dat deze wijnen vaak in het welbekende, langgerekte (Champagne-)glas geschonken worden. Bovendien zijn deze glazen, als je de goede variant te pakken hebt, uitgerust met een heel klein puntje (goed kijken!) onderin het glas. Dit is het zogenoemde “mousseerpunt” en zorgt ervoor dat de bubbels aangewakkerd worden en de wijn dus langer blijft bubbelen.

Tip: Bij een mousserende wijn hoef je nooit te walsen. Sterker nog: als je dit doet, zal de bubbel veel sneller uit de wijn verdwijnen en verliest hij daarmee zijn smaak.

We kunnen bovenstaand verhaal nog veel ingewikkelder maken met allerlei verschillende soorten glazen, maar mijn ervaring is dat je met deze drie soorten voldoende fijne wijn-smaak-belevingen kunt ervaren. Uiteindelijk gaat het om de smaak van de wijn. Aan ons rest slechts het kiezen uit één van deze drie wijnglazen. Dat moet toch lukken, of niet?

Marrit van UnWined deelt elke maand een nieuwe vlog met ons. Ga naar haar persoonlijke pagina voor alle vlogs.