Een gezellige spelletjesavond met familie of vrienden kan ook online!

Wist je dat er een escaperoomgame is die je via whatsapp kunt spelen? Of misschien is het spel Pandemic wel iets voor jou. Je kunt het net als bridge, Catan en Monopoly online met vrienden of familie doen. Zo blijf je toch in contact met anderen!

In de afgelopen weken heb ik met mijn kinderen al meerdere keren een bordspel gedaan. De investering in twee nieuwe spellen, Triviant familie-editie en 30 seconds, is niet voor niets geweest. Binnen ons gezin kunnen we nog gewoon gezellig aan tafel over het speelbord heen hangen. Met vrienden of andere familieleden kan dat helaas niet meer. Gelukkig kun je veel bordspellen ook digitaal spelen!

Dat is dus dé oplossing als je van spelletjesavonden houd of als je je behoorlijk begint te vervelen en de tv niet meer aanzet vanwege al het coronanieuws. Yahtzee en Rummicub vervelen ook een keer en we hebben meer tijd nu de sportscholen en – velden dicht zijn en vergaderen in de avond niet meer hoeft.

Veel mensen deden al voor de crisis spelletjes op hun telefoon, tegen zichzelf of een andere speler. Candycrush, solitaire, de slimste mens, mastermind of (zoals ik) Wordfeud. Maar in deze tijden van sociale isolatie is het nog leuker om met meerdere spelers de strijd aan te gaan. Veel populaire spellen zijn te vinden in de Appstore of Google Play. Je moet er wel eenmalig een klein bedrag voor betalen, maar daarna heb je er heel lang plezier van. Zeker als de 1,5 meter samenleving nog een tijdje aanhoudt.

Ticket to Ride

Ik ken het spel niet, maar heb er wel enthousiaste verhalen over gehoord. De bedoeling van dit spel is dat je zo veel mogelijk treinroutes bouwt tussen verschillende steden. Dat doe je door kaarten te verzamelen en de treinroutes op het speelbord weg te leggen. Gebruikers mogen steeds maar een klein stukje rails claimen, dus je moet het tactisch spelen. Ook kun je elkaar dwarsbomen door routes van je tegenstanders over te nemen. Hoe langer de route, des te meer punten je krijgt. Het basisspel is uit te breiden met acht landkaarten en twee spelvariaties.

Bridge

Met de gratis app Fun Bridge kun je bridgen met vrienden. Richt een eigen team op en speel wereldwijd tegen andere teams. Het is ook mogelijk om het spel met z’n tweeën te spelen en samen te oefenen. Kun je nog niet bridgen? Met dit spel leer je het aan de hand van leuke oefeningen. Het spel is ook beschikbaar voor op de computer.

Catan

Catan (voorheen Kolonisten van Catan, maar men vond dat het woord kolonisten een ‘nare bijsmaak’ heeft) is een spel dat lang duurt en veel strategisch denkwerk vraagt, maar ik vind het wel gaaf om te spelen. Door op strategische plekken dorpen en steden te bouwen, verwerf je grondstoffen waarmee je je imperium uitbouwt.

Online is er een gratis basisspel dat Catan Universe heet. Door technische problemen kun je het spel momenteel alleen nog maar in singleplayer-modus spelen. Door de coronacrisis kwamen er namelijk zoveel spelers bij, dat de server waarop vrienden potjes tegen elkaar konden spelen crashte. Er is echter ook een betaalde versie, die te spelen is met 4 spelers. Het is in principe een 3D-animatie van het bordspel. Je ziet dus ook kaartjes op tafel liggen en je moet kleine dorpjes en straten op het bord plaatsen. Aan jou de taak om zo goed mogelijk te onderhandelen, te bouwen en zo de meeste punten te verzamelen.

Cluedo

Cluedo moet je niet te vaak spelen, maar zo af en toe is het best leuk. Het klassieke moordspelletje Cluedo draait om de verdachte dood van Dr. Zwart, die in zijn landhuis om het leven is gebracht. Het online spel werkt met dezelfde kamers en poppetjes, zoals Rosa Roodhart en Professor Pimpel. Ontpop je tot een echte detective. Kom erachter wie een moord pleegde, waar en met welk moordwapen. Op je notitieblokje zet je kruisjes, vinkjes of vraagtekens als je een aanwijzing opvangt. Ook dit spel speel je online tegen vrienden of onbekenden.

Pandemic

Een heel toepasselijk spel voor in deze tijd. Hoe verder corona zich verspreidt, hoe beter het bordspel Pandemic verkoopt. Spelers kruipen in de rol van een specialistisch team dat vier dodelijke ziektes moet uitbannen. Alle spelers moeten goed samenwerken en communiceren om op tijd een geneesmiddel voor de ziektes te vinden. Ik weet niet of ik het ga uitproberen, omdat het juist zo fijn is om even uit de coronasfeer te komen. Maar wie weet is het wat voor jou!

Monopoly

Ook Monopoly is te vinden in de Play Store, voor veel mensen het favoriete bordspel van vroeger. Straten kopen, onderhandelen en hotels bouwen: word de beste zakenman of -vrouw in deze klassieker. Via de app speel je ‘gewoon’ op een 3D-bord met de pionnen die je gewend bent. De game kent verschillende modi, waardoor je het offline en online kunt spelen. Zo kun je op een afstand toch even uit de echte wereld ontsnappen om te bouwen aan jouw vastgoedimperium.

Rummikub

Nodig je vrienden en familieleden uit om Rummikub tegen elkaar te spelen! Met deze app voor de smartphone maak je gemakkelijk en gratis een privéspel aan. Het is ook mogelijk om online tegen onbekende mensen te spelen. De app is gratis.

Escaperoom The black hawk 

Ben je fan van Escaperooms? Dan heb je pech, want die zijn allemaal gesloten. Toch is er een leuk alternatief: The Black Hawk. The Black Hawk is een avontuur dat je samen speelt met je vrienden via een WhatsApp-groep. De designers van Project Escape hebben een escapegame gemaakt waarbij je via je appgroep opdracht ontvangt van je opdrachtgever. Door in te loggen op geheime websites, social media te doorzoeken en je telefoon op meerdere manieren te gebruiken kun je alle geheimen ontrafelen. Je spreekt een tijd af met je vrienden en je krijgt van je geheime opdrachtgever alle instructies. De 60 minuten gaan in…

De kosten voor deze game zijn € 35,00 per groep. Een stuk goedkoper dan een echte Escaperoom. Meer informatie vind je op https://projectescape.nl/ Bekijk hier het promofilmpje.

Pubquiz online

De kroegen zijn dicht, maar dat betekent niet dat je geen pubquiz kunt houden. Ook dat kan online. Via deze site bijvoorbeeld. Kosten: € 4,95 per team, dus daar hoef je het niet om te laten.

Bron: Nu.nl, Plusonline