Een dakkapel, die heeft geschiedenis

Een dakkapel, is dat nou interessant? Jazeker, kijk de geschiedenis er maar eens op na.

Je kent het wel. Redelijk formaat zolder, maar weinig licht en als er ook geslapen moet worden, dan is een goeie dakkapel erop noodzakelijk. Nu is de ene dakkapel de andere niet.

Hoewel veel mensen tegenwoordig voor een flinke dakkapel kiezen om hun woonoppervlak te vergroten, zou je denken dat het iets is van onze moderne tijd. Maar een dakkapel bestaat al eeuwen. Al sinds de vijftiende eeuw worden ze op woningen aangebracht.

Licht en lucht

En ook toen al om meer lucht en vooral licht in een huis te brengen. Je ziet bij oude huizen nog de meest prachtige dakkapellen met sierranden, schitterende raampjes met roedeverdeling. Vaak waren ze van steen, en zagen eruit als kleine geveltjes. Soms werden ze puur ingezet om een huis te verfraaien.

Luifeltje

Totdat ze in de zestiende eeuw vooral van hout werden gemaakt. Dat gaf natuurlijk meer flexibiliteit en ze waren er dan ook in allerlei vormen. Ze werden vaak in rieten daken gemaakt en daarvoor werd het dak voor een deel een beetje opgelicht zodat het houten kozijntje geplaatst kon worden. Ze zagen er vaak als een soort luifeltje of lessenaar.

Modegevoelig

Er ontstonden in de loop der eeuwen allerlei vormen dakkapellen. Met een trapgeveltje, met luiken, met dubbele ramen, ronde ramen en prachtige versieringen. Een timmerman kon er echt ‘op los gaan’ en eigenlijk zou je kunnen concluderen dat de vorm van dakkapellen behoorlijk modegevoelig was. Art Nouveau dakkapellen bijvoorbeeld, je treft ze nog aan op oude stadse panden. Anno nu is een dakkapel vooral recht en strak.

Eén dag

Het plaatsen van een dakkapel lijkt tegenwoordig niet zo ingewikkeld meer. Vaak is de dakkapel al zo ver dat deze in een dag op een woning geplaatst kan worden. Toch vraagt het plaatsen om het maken van de juiste keuzes van materiaal, grootte en afwerking.

Het timmerbedrijf van Menno Graansma gaat zorgvuldig te werk en ziet het plaatsen van een dakkapel niet als ‘even een klus’, maar pakt dit grondig en professioneel aan. Het is de specialiteit van het bedrijf. Is er sprake van een rieten dak dan is de veelzijdigheid van het bedrijf een pré, want Graansma is tevens een professioneel rietdekkersbedrijf.

Met 21 jaar ervaring in zowel het rietdekken als de timmerwerkzaamheden, is dit een veelzijdigheid die de klant ten goede komt. Dakkapellen, alsook dakramen, in alle soorten en maten, van kunststof en van hout, worden vakkundig aangebracht. En niet zomaar op een dak, daar gaat een goed en zorgvuldig bouwkundig advies aan vooraf.

Dit artikel werd geschreven door de redactie in samenwerking met Rietdekkers- en Timmerbedrijf Menno Graansma