Eddie the Eagle: cultheld van OS 1988

In de jaren tachtig dook hij op. Niet zozeer goed in zijn sport, maar vooral een publiekslieveling.

Olympische Winterspelen 2018

Wie kent hem niet? Engels, vlassnor, centenbak, beslagen jampotglazen en eigenlijk te zwaar voor het skispringen: ‘Eddie the Eagle’!

Michael Edwards (zijn echte naam), was op de Olympische Spelen van 1988 in Calgary de allereerste Brit die meedeed aan het skispringen. Edwards stal de show vanwege zijn opvallende verschijning en stuntelige techniek. De manier waarop hij terecht kwam vergeleek men met de vallende duik van een adelaar, vandaar de bijnaam: ‘Eddie the Eagle’.

Van alpineskiën naar schansspringen

Van oorsprong was de sympathieke Brit een alpineskiër. In 1984 kwalificeerde hij zich net niet voor de Spelen van 1984 en dus stapte hij over naar het schansspringen. Zijn gedachte hierbij was: geen concurrentie van andere landgenoten. In 1987 was het zover en deed hij voor de eerste keer mee aan het WK skispringen. Zo’n 9 kilo zwaarder dan de zwaarste springers behaalde hij het Britse record. Hierdoor mocht hij als amateur-sporter meedoen aan de Winter Spelen van 1988.

Immens populair en wereldberoemd

Edwards eindigde als allerlaatste op de 70- en 90- meterschans. Hij sprong 71 en 67 meter. Het mocht de pret niet drukken. Het was voor een sporter met weinig geld en support een bijzondere prestatie. Zeker als je bedenkt dat de ’the Eagle’ zowat blind de springschans af suisde. De glazen van zijn bril besloegen namelijk voortdurend.
Bij terugkomst in Engeland werd hij als een held onthaald. Het verhaal van ‘Eddie the Eagle’ sprak de mensen aan. De vreugde die de man uitstraalde tijdens het toernooi vond men prachtig. Iets wat veel mensen nu missen bij de topsporters. Het is ergens wel jammer dat het IOS de regels drastisch aanscherpte na de deelname van Edwards.

Hoe is het nu met ’the Eagle’?

Na de Spelen werd Edwards over de hele wereld gevraagd om lintjes door te knippen en was hij een graag geziene gast in talkshows. Hij scoorde zelfs een Top-50 hit in Groot-Brittannië met het lied ‘˜Fly Eddie Fly’. Als schansspringer probeerde hij zich te kwalificeren voor de Spelen van 1992, 1994 en 1998. Helaas lukte dat niet.
In 2016 is zijn leven verfilmd. Tegenwoordig gaat het minder goed met de nu 54-jarige Edwards. Hij brengt zijn dagen door in een rommelige schuur. “Na een tijdje merk je van die rommel niets meer. Het valt enkel ’s ochtends op wanneer het stof op mijn gezicht valt,” vertelt hij in the Daily Mail.

Nadat zijn huwelijk op de klippen liep verloor de flamboyante Brit een groot deel van zijn geld. “Het stuklopen van mijn huwelijk heeft mij meer pijn gedaan dan alle blessures die ik bij het schansspringen heb opgelopen,” zei hij onlangs in een interview.
Ondanks dat het nu minder florissant gaat blijft ‘Eddie the Eagle’ voor altijd een cultheld. Zijn Olympische droom kwam uit en dat pakt niemand hem meer af!

foto: comedy.co.uk