Duur? Wat betaal jij dan voor de asperges?

De enorme vraag naar asperges eind vorige maand deed de prijzen flink stijgen. Ook van jullie lezers kregen we reacties dat ze duur zijn. Deze week lijken de prijzen wat te zakken. Je hebt een week of acht…

Kwaliteit

Het weer tijdens de oogsttijd en de kwaliteit zijn van belang in verhouding tot de prijs. Qua dikte wordt het AA-formaat (20-28 mm) als de beste beschouwd, maar ook A (16-20 mm), B (12-16 mm) en AAA (tot 28 mm) zijn van goede kwaliteit, mits ze er mooi uitzien.

De kwaliteit heeft ook te maken met of de asperge geen verkleuring kent. Dan moet een asperge ook zo recht mogelijk zijn en voldoende lengte hebben. Ze mogen ook niet hol zijn. Dus de kop moet dicht zitten.

Witte goud

Eind maart schoot het aanbod tekort ten opzichte van de vraag, veroorzaakt door het weer. Supermarkten wilden met Pasen het witte goud in de winkel hebben. En dus werd er flink voor betaald en dat weer doorberekend aan de klant. Twintig euro per kilo is voorbij gekomen.

Nu we een weekje verder zijn, lijken de prijzen te zakken, maar nog altijd zijn ze niet goedkoop. Op Facebook kregen we dan ook veel reacties op onze tekst over het aspergeseizoen, met name over het feit dat de prijzen zo hoog waren.

Een rondje internet laat het volgende zien: bij Albert Heijn kun je ze bestellen voor 5,99 per 500 gram, zo staat op de site van de supermarkt aangegeven. Dan heb je witte, klasse I. Op een andere site treffen we de oude prijs van 6,99 doorgehaald naar deze 5,99. Jumbo vroeg eerder al 7,99 en voor een lagere kwaliteit drie euro minder. Regionale supermarkten rekenden bijna twaalf euro, maar dan voor een kilo.

Een woud aan prijzen

Inmiddels zien we dat Emté zes euro rekent en de Coop 4,99 (AA klasse I). Er doen echter ook prijzen de ronde van 7,99 bij Emté (betere kwaliteit?) en groene asperges voor 3,99 (450 gram). De Albert Heijn rekent voor de groene 2,99, maar let op; dat is een bakje van 100 gram. 350 gram groene asperges in een pak kosten 3,89 euro. Hoe zit dat? Witte geschilde asperges staan bij de appie voor 5,99 (400 gram) en zogenoemde buitenbeentjes (net zo lekker waarschijnlijk) kosten 8,99, maar dan heb je wel een volle kilo. De Jumbo rekent voor een bos van een halve kilo 7,99. De Plus doet voor 200 gram witte mini asperges 3,49. De Aldi lijkt ze nu in de aanbieding te doen voor 3,99.

Duizelt het je al? Geen touw aan vast te knopen… Het lijkt erop dat je gewoon moet denken: het is nu de tijd. We hebben een week of acht asperges en als ik ze wil eten, dan moet ik flink wat euro’s neertellen. En haal ze maar vast, want vrijdag aanstaande weer een gerecht van onze 50+ kok Gerda, met asperges uiteraard.

bron: o.a.: supermarktaanbiedingen.com

Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top