Duidelijke gelijkenis tussen vervallen ‘Boerderij Van Dorst’ en chique ‘Villa Felderhof’

Een succesformule moet je nooit wijzigen. Dat moeten de makers van Boerderij Van Dorst gedacht hebben toen ze dit tv-programma in het leven riepen. De boerderij ziet er weliswaar anders uit dan de villa van Rik Felderhof, maar in de basis komt het programma op hetzelfde neer.

Raven van Dorst heeft het niet van een vreemde. Interviews afnemen bij kandidaten die bij je komen logeren. Je spreekt ze terwijl je samen een tuintje omspit of aan het ontbijt zit. Voor televisiekijkers is dat vaak veel leuker om naar te kijken dan een interviewkandidaat die in een studio op een stoeltje tegenover de presentator zit. Het leidt bovendien ook nog wel eens tot verrassende wendingen in een gesprek. Het programma Boerderij Van Dorst was eerder dit jaar dan ook weer een kijkcijferkanon.

Het format: twee BN’ers bezoeken de Apeldoornse boerderij en helpen gastvrouw en interviewer Raven bij het bewerkstelligen van haar droom. Die droom is het zo veel mogelijk zelfvoorzienend leven en bewuster met de aarde omgaan. De tuin wordt aangepakt, er wordt een vijver gecreëerd, er worden hokken voor dieren gebouwd, en planten en groenten gezaaid en geoogst.

Katja Schuurman en Douwe Bob waren kandidaten, en ook zangers Gordon en Anouk en presentator Rutger van Castricum en acteur Tygo Gernandt om maar een aantal voorbeelden van afleveringen te noemen. Veelal tegengestelde karakters die met elkaar in gesprek gingen tijdens het werken op de boerderij. Het meest tegengesteld waren misschien wel Politica Caroline van der Plas en tv-persoonlijkheid Martien Meiland. Er zijn inmiddels twee seizoenen uitgezonden.

Villa Felderhof won de Gouden Televizier-Ring

Het lijkt origineel, maar toch doet het je mogelijk denken aan het bekende Villa Felderhof, een televisieprogramma dat werd uitgezonden van 1996 tot 2010. Dat het zolang heeft bestaan, laat zien dat dit programma een enorm succes was. Het programma won in 1998 de Gouden Televizier-Ring.

Het format: twee BN’ers logeren een aantal dagen in een villa in Ramatuelle in de buurt van de Golf van Saint-Tropez, waar ze met gastheer en interviewer Felderhof onder andere inkopen doen voor een maaltijd, een schilderij maken en elk aan de hand van fotoalbums hun levensverhaal en kijk op het leven doornemen.

Ook in dit programma waren het vaak heel verschillende karakters die samenkwamen zoals zanger en kunstenaar Herman Brood met officier van het Leger des Heils majoor Bosshardt. In de allereerste aflevering kwamen zangeres Caroline Kaart en programmamaker Bart de Graaff op bezoek. In de laatste schrijfster Saskia Noort en tv-presentator Humberto Tan. Op 27 december 2010 werd de serie afgesloten met een interview dat Joris Linssen had met Rik Felderhof zelf.

 

Foto Rik Felderhof: www.RikFelderhof.nl

Foto’s Boerderij van Dorst: BNNVARA/Witte Geit & Annemieke van der Togt