Vloekende fietsers en schreeuwende wielrenners?

Vroeg op, bidonnetje mee en trappen maar. Let wel even op je mede-fietspad-gebruikers. Wel zo netjes. Hier een paar tips.

Je kent het vast wel. Fiets je rustig de stad uit, scheert er zo’n wielrenner rakelings langs je. En wat te denken van de E-bikers die dubbelbreed even een inhaalmanoeuvre uithalen. Dat kan beter! Zonder vloeken, tieren en schreeuwen. 

We fietsen inmiddels massaal en het hoort bij onze Nederlandse cultuur. De fietspaden zijn overvol. Groepen wielrenners en e-bikers maken allemaal gebruik van dat ene fietspad. Dan zit je elkaar wel eens in de weg. Vooral omdat we inmiddels allemáál flinke afstanden kunnen afleggen op onze snelle of goed uitgeruste fietsen. Met en zonder aandrijving.

Welke regels gelden er op het fietspad?

Vooral in het voorjaar zwermen grote groepen amateurwielrenners weer uit en racen met hoge snelheid over de fietspaden. De gewone fietser ondervindt daar nogal eens hinder van en mogelijk ook wel andersom. Dan is het goed om te weten welke regels er gelden op het fietspad.

Drukte op de fietspaden: gun elkaar de ruimte

Het fietspad is van iedereen en het gaat dus om een stukje samenspel. Dat samenspel wil Veilig Verkeer Nederland en Team Roompot – Nederlandse Loterij bevorderen en vandaar dat ze iedereen attent willen maken op een aantal gedragsregels:

  • 
achter elkaar gaan rijden als groep toerfietsers voordat je gewone fietsers passeert
  • elkaar niet aan de kant schreeuwen maar de fietsbel gebruiken
  • oogcontact maken met de automobilist bij oversteek-situaties
  • een duimpje omhoog als iemand je ruimte biedt