close
  • maandag 27 september
Zorg en Zekerheid

Drie miljoen euro om waterflesje bij te vullen?

Drie miljoen euro om waterflesje bij te vullen?

Treinreizigers kunnen vanaf volgend jaar gratis hun waterflesje (bij)vullen. De NS gaat op 200 treinstations drinkwaterpunten neerzetten. De investering en het onderhoud gaat de komende tien jaar zo’n drie miljoen euro kosten.

Gezondere levensstijl

Met deze maatregel wil de NS het plastic afval op stations te lijf gaan en een gezonde leefstijl bevorderen. Volgens een woordvoerder maakt het hen niet uit dat ze hierdoor zelf minder flesjes water op stations verkopen. Alkmaar krijgt eind oktober de primeur. De overige drinkwaterpunten moeten voor het einde van het jaar gerealiseerd worden.

Milieuvriendelijk

Het neerzetten van de drinkwaterpunten is al heel lang een wens van de reizigers zelf. “Deze vraag krijgen we heel vaak,” zegt Roger van Boxtel, president-directeur van NS hierover in het AD. “Veel mensen willen dat we wat doen aan het terugdringen van plastic afval.” Herbruikbare flessen zijn bovendien populair, de vraag naar kraanwaterpunten is groeiende. Politiek Den Haag is blij met de maatregel. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur & Waterstaat) is van mening dat het heel erg goed is dat reizigers op stations hun flesjes met gratis water kunnen vullen. De NS is volgens haar hiermee een voorbeeld van hoe grote bedrijven een bijdrage kunnen leveren aan het tegengaan van plastic soep.

Op elk station een watertappunt

“Onze droom is dat in de toekomst alle stations voorzien zijn van een watertappunt, zodat reizigers op elk station gratis drinkwater kunnen tappen,” zegt Van Boxtel op de website van de NS. “We zetten een eerste stap op 200 stations waar we dit zelf kunnen realiseren. We hopen dat onze partners, zoals gemeenten en drinkwaterbedrijven, ons helpen. Als we willen, kunnen we dit samen voor alle stations in Nederland realiseren.” In Nederland zijn ruim 400 treinstations.

Geschreven door: Redactie