Donorweek: 9 miljoen Nederlanders maken geen keuze

Donorweek gericht op 9 miljoen Nederlanders die nog geen keuze hebben vastgelegd. De Donorweek (10 – 16 oktober) is erop gericht zoveel mogelijk mensen te vragen om zich te registreren als donor. Er staan nog altijd ruim 1.000 mensen op de wachtlijst die dringend een orgaan nodig hebben.

In 2015 redden 265 orgaandonoren het leven van 759 mensen. Toch overleden er ook nog 134 mensen die op de wachtlijst stonden. Inmiddels legden twee op de vijf Nederlanders van twaalf jaar en ouder hun keuze vast in het Donorregister. Dat zijn bijna zes miljoen mensen, van wie 60,8% toestemming geeft voor het afstaan van één of meerdere organen na hun overlijden.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport roept daarom de bijna 9 miljoen mensen die zich nog niet geregistreerd hebben op dit deze week te doen. Minister Schippers: “Als je zèlf een orgaan wil ontvangen als dat nodig is om te blijven leven, dan is de keuze niet zo vrijblijvend. Registraties met een ja zijn dan ook nodig. Overigens is de kans dat je ooit een orgaan nodig gaat hebben groter dan dat jouw organen worden gebruikt voor donatie. Hoe meer mensen zich registreren, des te meer levens kunnen gered worden. Registreren kan op www.orgaandonatie.nu”.

Donorweek
Tussen 10 en 16 oktober zetten vrijwilligers, ambassadeurs en medische professionals zich in het hele land in om voorlichting en gastlessen over orgaandonatie te geven. Zij verzorgen lezingen, staan op beurzen en gaan in gesprek met iedereen die vragen heeft over orgaandonatie. In Rotterdam vindt op 12 oktober de afsluiting van de pilot DonorDialoog plaats. Doel is om orgaandonatie bespreekbaar te maken bij diverse groepen in de stad. En ongeveer 70.000 nieuwe Nederlanders hebben deze week een brief van minister Schippers ontvangen met de vraag of ze donor willen worden.

Actief Donorregistratiesysteem (ADR)
Vorige maand is een nieuw wetsvoorstel over orgaandonatie aangenomen door de Tweede Kamer. Dat roept wellicht bij veel Nederlanders vragen op of registreren nog wel nodig is. Echter, zolang de Eerste Kamer er nog geen besluit over genomen heeft, verandert er niets aan het huidige systeem. Het blijft dus voor ruim 1.000 mensen die nu op de wachtlijst staan, van levensbelang dat zoveel mogelijk mensen hun keuze vastleggen.