close
  • dinsdag 18 mei
Financiën

Domper: vakantiegeld voor velen omlaag

Domper: vakantiegeld voor velen omlaag

Een groot deel van de werknemers in Nederland ontvangt eind deze maand netto minder vakantiegeld dan vorig jaar, meldt salarisverwerker ADP. Er geldt namelijk een hoger belastingtarief op vakantiegeld bij een jaarinkomen van 34.000 euro of hoger. 

Voor werknemers met een modaal salaris blijft de schade beperkt: zij leveren netto drie euro in. Bij een inkomen van anderhalf keer modaal is dat vijf euro. Groter worden de verschillen voor werknemers die tussen de 68.500 en 98.000 euro per jaar verdienen. Voor hen stijgt de belasting over het vakantiegeld naar 57,75%. Een werknemer die twee keer modaal verdient, betaalt dit jaar 117 euro meer belasting over zijn vakantiegeld. Bij 2,5 keer modaal levert een werknemer netto 147 euro vakantiegeld in.

Minder vakantiegeld door afbouw arbeidskorting

Dat veel werkenden inleveren op het vakantiegeld komt door de versnelde afbouw van de arbeidskorting, een voordeel op de belasting voor werkenden. “Naarmate je meer verdient, heb je volgens de wet ook minder recht op belastingkorting,” legt Dik van Leeuwerden, medewerker bij ADP, uit. “Als je meer verdient dan 34.000 euro wordt de arbeidskorting stapsgewijs afgebouwd. Bij een loon vanaf 97.700 euro heb je helemaal geen recht meer op deze korting.”

Bron: ADP

Geschreven door: Redactie