Doe jij vanavond de lichten uit?

Licht uit, kaars aan. In ieder geval een uur, maar het mag ook langer. Gezellig en duurzaam.

Earth hour

In meer dan 170 landen doen miljoenen mensen, steden, bedrijven en organisaties vandaag een uur het licht uit. Maar de opwarming van de aarde, het smelten van de Noordpool en het verbleken en afsterven van koraalriffen, dat los je toch niet op door met z’n allen een uur het licht uit te doen? Nee, klopt. Bij Earth Hour gaat het om bewustwording, om aandacht en het signaal afgeven dat we ons zorgen maken over de toekomst van onze planeet.

Evenementen in het donker

Het Wereld Natuur Fonds nodigt ieder jaar uit tot het bedenken van acties die passen bij Earth Hour. Daar wordt altijd door veel instanties en bedrijven gehoor aan gegeven. Zo kun je dit keer bijvoorbeeld in Grand café Plein in Emmen genieten van een Dinner in the Dark, Stoom Beer and Food in Nijmegen doet de kaarsjes aan en de lampen uit, in Boxtel doet de duikclub een nachtduik in het donker in het Dommelbad, de gemeente Leerdam organiseert allerlei activeiten waaronder Glowing in the dark dans en de meldkamer van de Nationale Politie, Ambulance en Brandweer in Utrecht gaat bij kaarslicht werken.

Of gewoon gezellig thuis

Earth Hour is ook een unieke kans om er thuis een gezellige avond van te maken. Zelf heb ik er zo’n acht jaar geleden een traditie van gemaakt. Toen waren de kinderen nog kleiner en die vonden het super leuk. Een pot thee op tafel, scones met slagroom en lekkere jam en een stapel spelletjes, het was vaste prik. Om half negen stipt deden ze de lichten uit en de kaarsjes aan. Het is een hele uitdaging om bij kaarslicht Jenga of Mikado te spelen en we hebben altijd veel plezier. Nu ze groter worden hebben ze wat meer hun eigen leven, maar als ze thuis zijn doen ze naast het licht ook hun telefoon uit. Het is een heerlijk relaxt en intiem moment.

Ook dit jaar doet een aantal grote bezienswaardigheden het licht uit zoals het Sydney Opera House, de Eiffeltoren, Buckingham Palace en Edinburgh Castle. Doe jij ook mee?

Earth hour

 

Bekijk hier een filmpje over Earth Hour.

 

Foto: iStock/WWF