close
  • dinsdag 18 mei
Relatie en gezin

Dit blijkt uit onderzoek: goeie band met kleinkind loont

Dit blijkt uit onderzoek: goeie band met kleinkind loont

Ingrid avatar - Geniet van het leven

Wie een goeie band had met zijn opa en oma en datzelfde nu met zijn of haar kleinkinderen heeft, mag zich gelukkig prijzen. Volgens een onderzoek van de universiteit van Oxford is er een relatie tussen de betrokkenheid van grootouders in combinatie met positief gedrag van kinderen.  

Ik logeerde één keer per maand bij mijn opa en oma die best een eind uit de buurt woonden. In de zomervakantie verbleef ik er soms wel drie weken en het vieren van Sinterklaas en Kerst gebeurde steevast bij mijn grootouders. 

Ik citeer regelmatig mijn opa

Inmiddels zijn ze overleden, maar ik heb er heel goeie herinneringen aan. Bovendien citeer ik regelmatig mijn opa als het zo uitkomt en vertel ik mijn eigen jong volwassen kinderen glimlachend over de manier waarop mijn oma naar de wereld keek. 

Voorsprong in ontwikkeling

Een goeie band tussen kleinkinderen en grootouders schijnt heel veel voordelen te hebben, dus dat zit bij mij wel snor. Wie zich als kind bij zijn opa en oma veilig en geliefd voelt, heeft al een voorsprong in zijn ontwikkeling. 

Emotioneel welzijn van de kleinkinderen

Het is goed om te ervaren hoe je het in een ander huishouden ook prima kunt hebben. Tegenwoordig met al die scheidingen niet verkeerd om af en toe een veilige plek te vinden bij je opa en oma. Ze hebben vaak de tijd voor je, komen heel relaxed over, bieden je vertrouwen en dat is allemaal heel gunstig voor het emotioneel welzijn van de kleinkinderen. 

Levenslessen

Een goeie band met elkaar zou zelfs depressieve gevoelens verminderen. Ik vermoed zowel bij het kind als de grootouder. Daarnaast zijn er natuurlijk de levenslessen van opa en oma waar je veel aan kunt hebben. Tot ver in je latere leven. 

Bron: gezondeideetjes.nl

Geschreven door: Julia van Bohemen