Deze blauwe dieren maken Blue Monday meteen een stuk leuker

Vandaag is het Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar. Gelukkig hebben wij foto's die het allemaal wat draaglijker maken. Zo kun je de rest van de dag terugdenken aan bijvoorbeeld deze schattige Blue Footed Booby!

Vandaag is het Blue Monday, oftewel de meest deprimerende dag van het jaar. De bedenker, een Britse psycholoog, had daar zelfs een formule voor:

W staat voor het weer, D voor schulden, d voor het maandelijks salaris, T voor hoe lang geleden het kerst was, Q voor hoe goed men voornemens volhoudt, M voor motivatieniveau en Na voor het gevoel om actie te ondernemen. Echt, dit is niet verzonnen. Dezelfde psycholoog heeft trouwens ontdekt dat een weekendje weg het leukst is als je niet gaat. Briljante man.

Blue feeling

Blue Monday dus. Als je al niet een beetje wiebelig bent vandaag, dan word je het wel omdat het van je verwacht wordt. Gelukkig hebben wij een foto gevonden die het allemaal wat draaglijker maakt. Zodat je de rest van de dag kunt terugdenken aan deze schattige Blue Footed Booby (en glimlachen om de naam) en je blue feeling om kunt zetten in een helder blauw gevoel. Dan voelt de dag meteen een stukje minder depri. Wist je trouwens dat het mannetje die geweldige blauwe voeten gebruikt om indruk te maken op de vrouwtjes? Stampen en ze in de lucht steken en zo. Vinden de dames leuk. Waar mevrouw Booby ze zelf precies voor heeft is niet duidelijk. Misschien gewoon als fashion item, het staat tenslotte vet cool.

Blauwe pijlgifkikker

Voor wie het interessant vindt: er zijn meer blauwe dieren. Best bijzonder, want als schutkleur werkt het waarschijnlijk niet echt goed. Voor de blauwe pijlgifkikker is dat niet zo erg. Die is zo giftig dat hij met het gif dat hij in een leven produceert zo’n vijf volwassenen schijnt te kunnen omleggen. Dan blijf je wel uit de buurt. De blauwe zeester heeft ook geen problemen. Verloren of beschadigde lichaamsdelen groeien gewoon weer aan. Dat klinkt super handig.

Blauwe papegaaivis

Dan zijn er nog twee bijzondere blauwe dieren die dus gewoon weten hoe het is om man én vrouw te zijn. De blauwe Papegaaivis begint aan het leven als vrouwtje en verandert later in een mannetje. De blauwe aal doet het andersom en wordt als mannetje geboren. Om later een vrouwtje te worden. Ik snap er niks van, maar het is fascinerend. En niemand die er moeilijk over doet.

Watersnuffel

Dit verhaal eindigt romantisch met de Watersnuffel. Vrolijke naam. Je ziet een grappig hondje of zo voor je, maar het is een waterjuffer. Het mannetje is prachtig blauw en bij de paring zijn ze innig verenigd en vormen ze samen een hart. Als dat geen ware liefde is.

Even doorbijten en dan zit Blue Monday er voor dit jaar weer op. Gelukkig. En volgend jaar gaan we weer voor een blauwe maandag. Stukken leuker!