Derk Bolt blijft nog een tijdje ‘Mister Spoorloos’

De ontvoering in Colombia vorig jaar was geen reden voor Derk Bolt om zijn carrière bij Spoorloos te beëindigen. Toch heeft hij kortgeleden serieus overwogen om te stoppen. Wat vind jij, kan Spoorloos zonder Derk Bolt?

Het bestaat al 28 jaar en dat is erg lang voor een televisieprogramma: Spoorloos is een enorme hit. En dat succes is niet in de laatste plaats te danken aan Derk Bolt, die sinds 1993 bij het programma betrokken is en inmiddels Spoorloos bijna ís.

Ondanks het feit dat sinds eind vorig jaar Jetske van der Elsen co-presentator is, is Derk bijna één met de zoektocht naar verwanten in verre oorden. Je kunt hem uittekenen in Bolivia of India op zoek naar Maria of Bashir. Hij spreekt mensen aan, gluurt door ramen van vervallen huizen, probeert informatie los te peuteren bij instanties en vliegt soms de hele wereld over om één persoon te vinden. Met zijn prettige stem en integere uitstraling leidt hij de kijker door alle emoties die bij de zoektocht naar boven komen.

Dat het niet altijd veilig is wat Bolt doet, bleek vorig jaar. In juni werd hij samen met cameraman Eugenio Follender een week vastgehouden in Colombia door de ELN. Daarna kwam onvermijdelijk de vraag of hij nog wel door zou gaan met het programma, maar van het bijltje erbij neer gooien leek geen sprake. Naar nu blijkt heeft Derk wel degelijk overwogen om te stoppen, maar niet vanwege de ontvoering. Hij is inmiddels 63 jaar, werkt al meer dan twintig jaar voor Spoorloos en dan is nadenken over je carrière een logisch gegeven. Maar goed nieuws voor alle fans; hij kan het reizen nog niet missen en heeft besloten toch nog door te gaan. “Het is verslavend, dit werk. Ik kom in de raarste uithoeken van de wereld en dat vind ik gewoon leuk. Het is nooit zo dat ik met tegenzin het vliegtuig in stap.” Spoorloos blijft dus gewoon mét Derk Bolt te zien op NPO 1. En met Jetske, die de verhalen van de zoekenden meer een gezicht moet geven. Of Derk daar heel blij mee is, is twijfelachtig. Misschien daarom ook zijn overweging om te stoppen. Voor de kijkcijfers had een extra presentator ook niet gehoeven, want die zijn en waren altijd torenhoog. Maar hoe dan ook, Derk Bolt blijft nog een tijdje en zal in ieder geval nog een seizoen te zien zijn.

Op 4 en 11 juni a.s. is er een Spoorloos Extra met daarin een terugblik op hoe het nu is met de gasten van Spoorloos en hun teruggevonden familieleden. Soms is er een diepe band ontstaan en soms is er helemaal geen contact meer.

Derk Bolt schreef een boek over zijn ontvoering die tijdens de opnames van Spoorloos plaatsvond. Het heet ‘Ontvoerd, het complete verhaal’ en is te koop voor €17,50.