De wereld van Belinda | Yoga: Balsem voor de ziel

Voordat COVID-19 in beeld kwam, werkte ik op een kantoor waar flexwerken de normaalste zaak van de wereld is. Telkens weer op zoek naar een beetje rustige werkplek, met in je kielzog een wiebelende werkkoffer en je eerste bakje koffie. Poeh! Het was dus best wel even schakelen, na jaren een vaste werkplek te hebben gehad, maar achteraf bezien, had het ook wel iets. Het zorgde ervoor dat ik mensen tegen het lijf  liep die ik in mijn dagelijkse routine naar de lift of het toilet, niet was tegengekomen. Een van dit soort blij-makende ontmoetingen was die met collega René van Stigt, waarbij de gesprekken over het werk, een onverwachte wending namen. Want wat bleek? Naast zijn kantoorbaan is René een bevlogen gediplomeerd Yogi (lees: beoefenaar in Yoga)! Het verhaal achter zijn  holistische  manier van Yoga lesgeven raakte me, zodat ik er een column aan wilde wijden, waarin hij – hoé leuk! – toestemde.

Gouden tip

Tijdens een vakantie in 2010 werd René getipt om iets met Yoga of Body Balance te gaan doen, vanwege  een bepaalde stijfheid in de spieren en gewrichten. Zo gezegd, zo gedaan. Door de Yoga verbeterden niet alleen zijn lichamelijke- maar ook zijn geestelijke gezondheid, zodat hij na 4,5 jaar besloot een docentenopleiding te volgen bij Arhnata Yoga Nederland, en later in India. Een gewaagde beslissing dat een schot in de roos bleek te zijn, want hierdoor kwam hij dichter bij zichzelf. En ontwikkelde hij een beter lichaamsbewustzijn, waardoor hij meer oog kreeg voor zijn omgeving. Een reeks aan positieve lifestyle veranderingen die hem als voormalig stuiterballetje, veel hebben gebracht, maar het verhaal gaat nog verder. De zeurende long- en neusbijholteproblemen die jarenlang zijn dagelijks leven beïnvloedden, behoren vanwege de Yoga, tot een grijs verleden. En het slikken van medicijnen? Nee hoor, dit hoeft niet meer. René is inmiddels klachtenvrij. Wàt een zegen!

Aandacht

Jong en oud te laten ervaren wat Yoga daadwerkelijk met je doet, is zijn ultieme missie. En dit doet hij door les te geven aan kleine groepen (maximaal 8 personen), zodat hij zijn persoonlijke twist kan blijven borgen (voor de Corona uitbraak waren het er maximaal 12).  Vanwege de Corona-lockdown kwam van het live observeren en corrigeren van zijn cursisten even geen sikkepit. En van het lesgeven via ZOOM of Skype al helemaal niet, omdat René hier niets mee heeft. Toch waren zijn cursisten tijdens deze ietwat surrealistische periode, niet helemaal verstoken van hun favoriete Yoga. Integendeel! De lessen  kreeg je toegestuurd zodat je lekker op je matje, thuis je oefeningen kon blijven doen.

Legio

René geeft o.a. les in Hatha-, Yin-, Vinyasa Yoga en mediteren. Hatha Yoga kan je als de klassieke basisvorm beschouwen, van waaruit je later kunt doorstromen naar de stijl die uiteindelijk het beste bij je past.  Zo kan je  gewicht willen verliezen, je lenigheid willen vergroten, stress willen verminderen, fit willen worden (en blijven!) of leren mediteren. Daarnaast geeft hij stoel Yoga, waardoor je even lekker afstand kunt nemen van de hectiek van de dag, en je hierdoor beter leert luisteren naar de signalen van je lichaam. Voor ieder wat wils dus! Zo vertelt het verhaal van een man die zich met zijn vrouw, liet inschrijven voor een cursus Yoga, zonder enig doel voor ogen te hebben. De partner haakte af maar de man bleef trouw terugkomen (en dit doet hij nog steeds), omdat zijn rugklachten na slechts een maand, aanzienlijk verminderden. Een verbetering waar de vele bezoekjes aan de fysio en manueel therapeut niet aan konden tippen.

Ben je inmiddels een beetje nieuwsgierig geworden naar wat Yoga nou eigenlijk is, en of het iets voor je zou kunnen zijn? Een digitale zoektocht kan je soelaas bieden. Zo weet Google me te informeren dat Yoga in Nederland floreert, en niet zo’n beetje ook! Zo’n 1,6 miljoen doen aan Yoga, waarvan 74% vrouw is, en 26% man. En minstens zo interessant: Yogi’s ervaren een betere conditie, en een gezondere levensstijl dan niet-Yogi’s. Geen wonder dat de wetenschap steeds meer interesse toont.

Toekomst

René studeert regelmatig bij, en houdt zijn kennis paraat door veel te lezen en DVD’s te bekijken. Daarnaast volgt hij eens in de 3 jaar, een aanvullende opleiding. Wanneer hij met pensioen gaat, hoopt hij zich volledig op Yoga te kunnen storten. Het kopen van een bedrijfsruimte is zijn ultieme streven, zodat hij nog meer mensen middels Yoga kan inspireren om het beste uit zichzelf naar boven te halen. René sluit het interview af met de alleszeggende woorden: ‘Blijf gezond, heel veel geluk en liefde.’ En ik? Ik sluit mij hier naadloos bij aan.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top