De wereld een beetje mooier maken vanuit je luie stoel? Dat kan met deze tips!

De coronacrisis zorgt voor veel leed, maar er ontstaan ook mooie initiatieven. Wist je dat je Mb's die je niet gebruikt kunt doneren? En met oude slaapzakken maak je Sheltersuit erg blij mee. Zij helpen daklozen. Zo zijn er no g veel meer tips, die je leest bij 50+!

De coronacrisis zorgt voor veel leed. Maar het maakt onze maatschappij op een bepaalde manier ook zorgzamer. We houden rekening met elkaar, helpen waar we kunnen, steunen horeca en kappers met tegoedbonnen en sturen massaal kaartjes naar jarige kinderen of ouderen. De wereld een beetje mooier maken in deze moeilijke situatie lijkt ons allemaal goed te doen. En het blijkt prima vanuit je eigen huis te kunnen.

Er zijn veel mooie initiatieven om bedrijven die door de coronamaatregelen getroffen zijn te helpen. Zo hebben veel mensen tulpen gered van de composthoop en die gebracht bij dierbaren. Natuurlijk op gepaste afstand. Er wordt van alles bedacht om locale ondernemers een hart onder de riem te steken, zoals met Samen Assen en Support Your locals Amsterdam.

Opruimen maar niet weggooien

Maar je kunt ook los van de crisis van dit moment een hoop goed doen. Veel mensen zijn aan het opruimen. Weggooien hoeft lang niet altijd. Hier een paar tips:

  • Houdbare etenswaren die nog niet over datum zijn maar die je niet meer gaat gebruiken, kun je naar de voedselbank brengen.
  • Heb je je boekenkast opgeruimd? Gooi boeken die je weg wilt doen dan niet bij het oud papier, maar breng ze naar een minibieb in de buurt. De adressen vind je hier. Zelf heb ik er sinds kort ook één en er wordt al druk geruild.
  • Van oude wijnkistjes kun je een superleuk insectenhotel maken. Je kunt ook nadenken over andere natuurvriendelijke plannetjes. Ik schreef eerder al een artikel over een insectvriendelijke tuin.
  • Mooie, nette kleding kun je doneren aan Dress for Succes. Werkzoekenden kunnen hier een geschikte outfit lenen voor een sollicitatiegesprek. Sommige filialen zijn momenteel gesloten, maar je kunt de kleding alvast apart bewaren. Er zijn meerdere vestigingen verspreid door het hele land.
  • In mobiele telefoons wordt coltan gebruikt. De stof zorgt ervoor dat de apparaten niet oververhitten. Deze grondstof wordt gewonnen in het oosten van Kongo, het leefgebied van de laaglandgorilla. Om aan de vraag naar coltan te kunnen voldoen, worden veel nieuwe coltanmijnen geopend en wegen aangelegd. Dit gaat ten koste van het regenwoud en de gorilla. Door mobiele telefoons en laptops te recyclen vermindert de vraag naar coltan. Je kunt ze inleveren bij een Wecycle punt. Het kan zijn dat het inzamelpunt tijdelijk dicht is. Dan kun je telefoons ook kwijt bij een Eeko punt. De opbrengst komt dan ten goede aan KNGF Geleidehonden
  • Heb je oude slaapzakken die je kwijt wilt? Je maakt Sheltersuit er erg blij mee. Dit initiatief, voor en door daklozen, maakt van allerlei restmateriaal wind- en waterdichte jassen die ’s nachts kunnen worden omgetoverd tot slaapzak. De winkelketen Vrijbuiter en de kringloopwinkels van Het Goed zamelen de slaapzakken in. Een kapotte rits maakt niet uit; sluitingen worden verwijderd.

MB’s doneren

Nu we veel thuis zijn maken we minder gebruik van onze mobiele data. KPN en Vodafone bieden de mogelijkheid om de waarde van niet-verbruikte MB’s te doneren aan het Leger des Heils of de Johan Cruijff Foundation. Zelf heb ik Vodafone en in de app onder het kopje tegoed is doneren heel makkelijk.

Sticker, autospanning, regenton

Gooi jij ongeadresseerde post altijd meteen in de papiercontainer? Regel dan nu die JA-NEE of NEE-NEE sticker! Je kunt ze voor een paar euro online bestellen.

Heb je een auto? Veel Nederlandse auto’s rijden rond met te zachte banden. Dit is minder veilig, slecht voor je banden, je portemonnee en het milieu. Daarom de tip om nu in je agenda te zetten dat je om de twee maanden de bandenspanning even moet controleren.

Wist je dat je voor de aanschaf van een regenton bij veel gemeenten subsidie aan kunt vragen? Wij hebben een mooie houten regenton aangeschaft en kunnen het water gebruiken voor de voortuin. Daarnaast staat het ook nog erg leuk!

Natuurinspiratie

Houd je van de natuur? Wandel ter inspiratie eens virtueel door een natuurgebied in Nederland. Dat kan via de site van Natuurmonumenten. Ook leuk: naar broedende lepelaars kijken via https://nestkastlive.nl/lepelaar/. Via Cinetree kun je de hoopvolle klimaat documentaire “Tomorrow” bekijken of de prachtige film The Biggest Little FarmDown To Earth en Normal is Over schijnen ook de moeite waard te zijn.

Bron: The Happy Activist