De start van onze woon- en tuinmaand: opgeruimd staat netjes

Onze woonmaand (inclusief tuin) gaat van start. Tips en ideeën? Vragen misschien? Kom maar op.

Kom maar op met dat voorjaar. We hebben er zin in. We poetsen ons huis, willen een nieuwe bank, een nieuw kleed, een frisse hangplant of hebben de neiging zelfs alle muren een andere kleur te geven. Of sterker nog: we willen een nieuw huis.

Daarover schrijven we de komende maand, uiteraard naast alle andere (actuele) artikelen, en trekken dat door in de maand mei. Genoeg stof om over te schrijven? Zeker wel, want naast wat we binnenshuis allemaal willen en wensen, is er ook nog de tuin die vanaf nu aan de beurt is. Opschonen, schoffelen, zaaien en maaien. Het gaat er allemaal weer van komen.

Dus mag je de komende tijd bij ons alle mogelijke informatieve en inspirerende verhalen verwachten over huis en tuin. Van herinrichten tot kopen, van hypotheekinfo tot tuintips. En we staan natuurlijk open voor vragen en ideeën.

Eerst maar een paar tips om fris en fruitig de lente in te gaan:

 • Sta eens vroeg op
  Wie de lente wil ervaren, zou eens echt vroeg op moeten staan. Zes uur is nog niks. Nee, als je om vijf uur je ogen opent en de tuin in stapt of vanaf je balkon de verte in staart, ben je pas echt een ‘die hard’ lentevogel…

 • Verf met roze
  Roze is een nieuwe trendkleur. Niet die suikerspin-knal-kleur, maar het zachte roze (grijsroze noemen fabrikanten het) waar je inderdaad, heel rustig van wordt. Beetje meisjesachtig is het wel, maar met een bruin-leren stoel erbij, kan het ook best een mannelijke touch krijgen.

 • Planten, planten en planten
  Wie meende dat macramé en plantenhangers tot de jaren zeventig behoren? Nee dus. Het is allemaal weer terug. Weliswaar op een Scandinavische manier aangekleed (gecombineerd met blond hout, zachte kleuren), maar de plantenhanger is terug. En daarmee ook de plant. Je kunt er niet genoeg van in je huis zetten. Overal… planten, planten, planten. Dus groen!

 • Bewegen
  Het is gewoon zo; de hardlopers en fietsers vliegen je alweer om de oren. Daar kun je je aan irriteren als je net op een slentergangetje over het fietspad wandelt of er je hond uitlaat, maar hoe zou het zijn als je daar nou ook eens werk van maakt: van echt bewegen. En het hoeft heus niet groots, met een paar minuten per dag intensief bewegen doe je je lijf al een groot plezier. Energie en zo… daar gaat het om.

 • Ruim op
  De winter was echt de tijd van lezen, films kijken, stoofpotjes koken en ga zo maar door. Liggen al die films nog onder je tv? De hele boekenkast een puinhoop en zelfs je schaatsen liggen nog in de gang? Ga ruimen! Boekenkast herinrichten (wat kan er weg en wat houd je?), films uitzoeken en die schaatsen in het vet en de zolder op. Als je daar toch bent, ruim die bovenste verdieping dan ook meteen leeg. Want je weet: een opgeruimd huis is een opgeruimde kop. Wel zo fijn.

 • Tuin
  Controleer je gras, zet de potten buiten (niet-winterharde planten moeten ’s nachts nog even naar binnen), ga snoeien, bemesten en zaaien. Van al dit voorwerk heb je over een paar weken volop plezier.

 • Koop
  Opruimen betekent ook echt opruimen en dus niet de aanschaf van weer allemaal nieuwe zooi. We hebben het het dan ook niet over zooi, als we je zeggen dat je best een paar dingen kunt aanschaffen zoals die leuke planten in huis halen, een bos bloemen op tafel zetten of een nieuw fris kussen op de bank leggen. Kijk, dat zijn gewoon dingen waar je blij van wordt, waar het leuker van wordt en die ook nog eens lekker ruiken. Wij zeggen: doen!