Velen van ons groeiden op met schrijfster Renate Dorrestein

Schrijfster Renate Dorrestein is overleden. Welk boek heb jij gelezen?

Ze werd 64 jaar oud; Renate Dorrestein. Vorige week vrijdag, 4 mei, overleed de bekende schrijfster. Ze schreef maar liefst 34 titels en in 1993 ontving Dorrestein de Annie Romein-prijs voor haar hele oeuvre. Ze schreef ook een Boekenweekgeschenk. 

Ze was een feministe. “Het was altijd heel scherpzinnig,” zegt oud politica Hedy D’Ancona over Dorrestein. “Het was altijd opruiend en soms baldadig. Vaak en bijna altijd heel geestig. Maar tenslotte kreeg het wel de aandacht.” 

Een van de meest gedreven en beste schrijvers

Dorrestein was journaliste en schreef voor vele bladen waaronder Panorama, Libelle en Opzij. In 1983 verscheen haar eerste roman: Buitenstaanders. Veel mensen groeiden op met haar werk. Haar uitgever noemt haar een van de meest gedreven en beste schrijvers. Ze schreef prachtige ontroerende essays over ouder worden, over seksualiteit en ook over haar zusje die aan boulimia leed en zichzelf van het leven beroofde. Het boek ‘het perpetuum mobile van de liefde (1988) gaat daar over. Zelf vond ze ‘Weerwater’ (2015) haar beste boek. 

Andere boeken zijn onder andere De Blokkade (1983) en De stiefmoeder, Een hart van steen (1998) en nog niet zo lang geleden verscheen haar autobiografie ‘Dagelijks werk’. Renate leed aan ME en ongeneeslijke slokdarmkanker. 

Foto door Jan Harm Bakhuys – wikiportret.nl, CC BY-SA 4.0, Link