close
  • zaterdag 27 november
Sport

De Rollatorrace laat zien dat je nooit te oud bent om te sporten

De Rollatorrace laat zien dat je nooit te oud bent om te sporten

Aan sport doen betekent in de meeste gevallen deelnemen aan de maatschappij. Sportclubs spelen daar een grote rol in en zijn een belangrijke ontmoetingsplek. Vorige week was het de NOC*NSF Nationale Sportweek, een onderdeel van de Europese Week van de Sport. ‘We winnen veel met sport’ is de slogan en met de Nationale Sportweek wil de organisatie zoveel mogelijk mensen inspireren om een leven lang te genieten van het plezier dat sporten biedt.

Dat sporten ook op latere leeftijd nog hartstikke leuk kan zijn heb ik met eigen ogen gezien bij Walking Football en GoldenSports. Maar wat ik niet wist is dat je, zelfs als je afhankelijk bent van een rollator, een medaille kunt halen. Toch is dat zo. Want op verschillende plaatsen in Nederland worden rollatorraces gehouden. Het doel van dit evenement is tweeledig. Aan de ene kant wordt er op een positieve manier aandacht gevraagd voor de rollator en wat dit hulpmiddel voor iemand kan betekenen. Namelijk veiliger, verder en beter wandelen en meer vrijheid en zelfstandigheid. Aan de andere kant gaat het om op latere leeftijd blijven bewegen en om gezelligheid en sociaal contact.

Lekker in beweging

In Leeuwarden vond vorige week voor de tweede keer een rollatorrace plaats, een initiatief van Stichting Sportwijk Nijlân, die sporten voor ouderen hoog op de agenda heeft. Het was geen wedstrijd, maar een gezellig evenement compleet met draaiorgel. Het doel was dat iedereen lekker in beweging was en daarvan genoot. Aan de kant van de atletiekbaan zaten bewoners van een verzorgingshuis uit de buurt. Die beleefden veel plezier aan het kijken naar alle actie op en rond de baan. De weersvoorspellingen waren vooraf niet al te best, maar het bleef droog. Regencapes en paraplu’s hoefden er dan ook niet aan te pas te komen.

“Ik wil weten of ik het nog kan”

Nadat iedereen onder leiding van fysiotherapeute Anna-Lynn de spieren los had gemaakt en er een klein slalomparcours was afgelegd om er even in te komen, gaf de wethouder van sport het startsein. Twaalf deelnemers, begeleid door studenten van de sportopleiding CIOS, liepen één of meerdere rondjes van 400 meter. De rollators waren in de meerderheid, maar er waren ook een paar rolstoelen en één mevrouw liep met wandelstokken. Het tempo was niet belangrijk, iedereen deed wat goed voelde. Toch was er bij sommige deelnemers het nodige fanatisme te bespeuren. Tja, als dat in het aard van het beestje zit, maakt leeftijd helemaal niets uit. Blikvanger was een rollator versierd met vlaggetjes en een Tasmanian Devil knuffel. De eigenaresse had veel bekijks en won natuurlijk de prijs voor de mooist versierde rollator.

Knuffel van de familie

Bij de finish wachtte alle deelnemers een welverdiend applaus en sommigen kregen een knuffel van de aanwezige familie. Eén van de dames van het gezelschap nam trots haar medaille in ontvangst na één rondje van 400 meter. Die had ze zeker verdiend. “Ik heb astma en een kunstknie. Maar vorig jaar heb ik ook meegedaan en ik wilde kijken of het nu weer lukte. Onderweg heb ik een pufje genomen en verder ging het goed. Dus ik ben blij.”

Op het middenterrein vond een training van GoldenSports plaats. De wethouder gooide ook nog even een balletje mee. Kortom een mooi evenement dat duidelijk maakt dat je nooit te oud bent om te sporten. Welke fysieke ongemakken er ook zijn, iedereen kan een manier vinden om te genieten van bewegen, al dan niet samen met anderen.

Geschreven door: Boukje Wiersma