‘De moeder van Roos’, het bijzondere recept van Tietia

Schrijfster Tietia deelt vandaag een heerlijk recept met ons. Ben jij ook nieuwsgierig naar wat "de moeder van Roos" is? Lees dan snel verder!

De afgelopen weken deelden we de favoriete recepten van onze redactieleden Boukje, Annelies en Hillie. Dit keer is het de beurt aan 50+ schrijfster Tietia Feikens. En natuurlijk heeft ze er een vermakelijk verhaal bij!

“Ik kom haar tegen op de fiets en heb haar jaren niet meer gezien: de moeder van Tanja, een klasgenootje van mijn dochter Roos, van jaren geleden. We raken aan de praat. Onze dochters zijn inmiddels al lang volwassen en we wisselen uit hoe het met de dames gaat. En dan opeens uit het niets zegt ze gniffelend “Je ligt bij ons in de vriezer, ik wilde het je altijd nog eens vertellen”.

“Toe maar!” zeg ik lachend en kijk haar niet begrijpend aan. “Weet je nog dat recept dat ik ooit van je kreeg? Van die overheerlijke witte bonenschotel?” Ja, dat herinner ik me inderdaad. “Nou”, gaat ze verder, “dat is bij ons een favoriet geworden. Als we een keer niet weten wat we gaan eten roept er altijd wel iemand: doe maar de moeder van Roos. Zo noemen we jouw recept. Dat vindt iedereen lekker. En wat we over hebben vriezen we in. Dus bij ons in de vriezer liggen altijd wel één of meerdere bakjes met een sticker er op waarop staat: moeder van Roos. Dus jij ligt bij ons in de vriezer!” We schateren het uit, wat een bak!

Ik kreeg het recept ooit van een collegaatje, nadat ik klaagde dat mijn kinderen absoluut geen bonen lustten. Geen bruine en geen witte. Dat vond ik jammer, omdat bonen zo gezond zijn en ik ze zelf heel lekker vind. Mijn collegaatje zei dat ze een heel simpel, maar oh zo lekker recept had met witte bonen en dat ze nog nooit iemand had getroffen die het niet lekker vond. Ze wedde om een fles wijn met me dat mijn kinderen dít wel zouden eten. Ik kreeg het recept en maakte dit verrassend eenvoudige gerecht klaar. En wat gebeurde er? Ik verloor een fles wijn; mijn kinderen vonden het heerlijk! Ik ook trouwens. Vanaf dat moment stond het (en staat het nog steeds) regelmatig bij ons op tafel.

Enige tijd later stond ik een keer met de moeder van Tanja te praten op het schoolplein, waarbij zij zich ook beklaagde dat haar kinderen geen bonen lustten. Ik gaf haar het recept en de rest is history. Ik vergat helaas om een fles wijn te wedden.”

Hier het recept:

Nodig voor 2 personen (voor 4 alles verdubbelen):

 • Een grote en een kleine pot afgespoelde en uitgelekte witte bonen
 • Een halve salamiworst in blokjes
 • Een grote vleestomaat in blokjes
 • Een zak gesneden prei van 300 gram
 • Een dikke theelepel strooibouillon
 • Twee dikke eetlepels crème fraiche
 • zout en peper naar smaak

Bereiding:

 • Doe een beetje olie in de pan en laat de prei hier langzaam glazig in worden. Niet echt bakken
 • Dan de blokjes salami meewarmen tot ze beginnen te zweten
 • De uitgelekte witte bonen er bij en warm laten worden
 • De tomatenblokjes er bij en ook warm laten worden
 • Als alles warm is (niet laten koken ) het bouillonpoeder erover strooien
 • Als laatste, vlak voor het opdienen, de crème fraiche er door roeren, peper erover strooien en evt. nog een snufje zout

Bon appetit!