De makelaar: geldverspilling of betalen voor deskundigheid?

Heeft het zin een makelaar in te schakelen of verkoop je zelf je huis? We duiken er even in.

Makelaarskosten, oftewel courtage, een begrip voor de beloning van de makelaar. Percentages van de verkoopsom. Zonde toch? Nee, als je slim bent kijk je op internet. Online je huis verkopen is een peuleschil. Een formlier is zo gevonden. ‘Ja, ik wil’, staat erboven. ‘Zelf mijn huis verkopen en zo duizenden euro’s aan kosten uitsparen.’ Makelaarskosten dus.

Ooit was het vak van makelaar een beschermd beroep. Alleen uit te voeren door beëdigde makelaars. Maar dat was vroeger. Tot nog in de prehistorie van het huizenhandelland, het jaar 2000. Daarna ontwikkelde de wereld zich anders. Consumenten hebben dankzij meerdere informatiestromen zelf meer kennis en inzicht op dit gebied gekregen en stellen daardoor andere eisen. De huizenmarkt is dichterbij gekomen voor diegene die op zoek is of zijn huis wil verkopen.

Verschillende tarieven

De onderlinge concurrentie van de makelaars is vergroot en ze hanteren nu verschillende tarieven bij de te leveren diensten. Zodoende gaat de consument met deze marktwerking aan de haal en vergelijkt de bedragen die voor aankoop of verkoop van de woning worden gevraagd. Hij nodigt gerust meerdere makelaars uit voor een vrijblijvend en gratis gesprek. Er kan uitleg gegeven worden over de preciese dienstverlening. Wellicht wordt er al een gratis waardebepaling van de woning genoemd en over de verkoopstrategie gesproken.

Je huis verkopen was nog nooit zo makkelijk!

‘Zelf de foto’s maken, zelf rondleiden spaart u duizenden euro’s uit’

‘Met een basispakket van slechts 177 euro kunt u uw huis snel en goedkoop verkopen. Zelf uw woonpresentatie maken? U weet als geen ander de sterke ins en outs van de woning.’

‘Met onze dienst ondersteunen we u telefonisch en online persoonlijk.’

‘Je zit helemaal nergens aan vast. Maak snel een account aan en ga aan de slag. Binnenkort staat je huis prominent op Funda en andere verkoopsites. Kies het pakket dat bij je past. Tegen bijbetaling helpen we je met de onderhandelingen of het opstellen van een verkoopovereenkomst. Je huis verkopen was nog nooit zo makkelijk!’

Courtage dus

Het lijkt heel makkelijk, online je huis verkopen, maar een goede makelaar betaalt zichzelf terug. Hij kent de prijzen, herkent gedrag van de potentiële kopers of verkopers, heeft gevoel voor timing bij de onderhandelingen en biedingen en manoevreert tactisch in het spel. De juridische kant, de financiële kant, de emotionele kant. En daar moet wel iets tegenoverstaan. De courtage dus.

Kwaliteit en kennis bieden veiligheid en staan mogelijk tegenover een goedkope en flitsende verkoop via het doe-het-zelf-traject van de internetmakelaar. Nee, als je slim bent, dan liever duizenden euro’s extra verdienen met een goede prijs door met iemand die het volledige plaatje kent in zee te gaan. En die je een hand kan geven op een mooie deal. De makelaar zal zich in dit diffuse tijdperk moeten blijven bewijzen en bewegen. Zeker nu er een overschot in deze beroepsgroep blijkt te zijn en er veel concurrentie is, is de druk in deze sector groot.

Huizenhoge uitdaging

De woningmarkt is ook nog eens lastig met landelijk gezien dalende verkoopcijfers (naar verwachting 5-8% minder transacties in 2018), huizenprijzen die stijgen en een geringer aanbod. Goed werk leveren voor zijn geld is voor de echte makelaar hierin een huizenhoge uitdaging geworden.