De Luisterlijn zoekt lichtpuntjes in het donker

Deze laatste maand van het jaar staat voor veel mensen in het teken van vrolijkheid, feest en gezellig samenzijn. Helaas geldt dit niet voor iedereen. De donkerste dagen van het jaar versterken bij sommigen gevoelens van somberheid, verdriet en eenzaamheid. Dit merkt ook de Luisterlijn, een organisatie die 24/7 steun op afstand biedt. Vooral ’s nachts is het druk aan de lijn. De Luisterlijn zoekt dan ook meer vrijwilligers.

Aan het begin van de avond en ’s nachts staat de telefoon roodgloeiend. “Veel mensen ervaren de luisterende oren van de vrijwilligers als lichtpuntjes in de nacht. Ze verzachten pijn, angst en verdriet”, zegt Dorine Kettenes, trainer bij de Luisterlijn.

Extra diensten

Vrijwilliger Kees beaamt dat: “s Nachts lijkt alles groter en erger dan overdag. Vaak kun je dan bij niemand terecht met wat je op dat moment kwijt wilt, want iedereen slaapt, behalve de Luisterlijn. “Om zoveel mogelijk oproepen in deze donkere dagen te kunnen beantwoorden, draaien onze vrijwilligers extra diensten. Want ook tijdens de feestdagen zitten er vrijwilligers klaar om anderen een luisterend oor te bieden. Zij geven hun eigen kerstdiner of oudejaarsavond op om ervoor anderen te kunnen zijn.”

Aantal oproepen stijgt

Het aantal mensen dat contact opneemt met de Luisterlijn stijgt al jaren. In 2018 trokken circa een half miljoen mensen aan de bel. En in 2019 zijn dit er naar verwachting zo ‘n 50.000 meer. Volgens de Luisterlijn komt dit omdat de bekendheid stijgt, maar ook omdat we minder oog en oor hebben voor elkaar.

Vrijwilligers

Met 2020 in het vooruitzicht komen ook de goede voornemens weer. De Luisterlijn hoopt dat meer mensen zich willen inzetten als vrijwilliger om zo meer oproepen – vooral in de nacht – te kunnen beantwoorden. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.deluisterlijn.nl/vrijwilliger.

Over de Luisterlijn

De Luisterlijn is dag en nacht beschikbaar voor een vertrouwelijk gesprek, per telefoon, chat en mail. Door te luisteren helpen de 1.500 vrijwilligers mensen om zorgen, pijn en verdriet (even) het hoofd te bieden. Zij werken thuis of vanuit een van de 28 locaties. De vrijwilligers krijgen training en begeleiding door deskundige beroepskrachten.

De Luisterlijn is al 60 jaar de grootste organisatie in Nederland die emotionele steun op afstand biedt. De Luisterlijn maakt onderdeel uit van de WMO en wordt gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Behoefte aan een luisterend oor? Bel naar 0900-0767 ga naar www.deluisterlijn.nl.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top