De Klup app: omdat samen dingen ondernemen veel leuker is dan alleen

Wil jij graag nieuwe mensen leren kennen in je eigen omgeving tijdens een wandeling of museumbezoek ? Dan is de Klup app misschien iets voor jou. Daar vind je leuke activiteiten en andere kluppers om contact mee te leggen. Sinds kort is er ook een magazine.

Eenzaamheid is een thema waar we bij 50+ veel aandacht voor vragen. Zeker in deze decembermaand vol feesten, waardoor gemis nog sterker aanvoelt, is het goed om stil te staan bij dit onderwerp. Er zijn veel initiatieven om eenzaamheid tegen te gaan en Klup is daar één van. Bij Klup draait het om het ontmoeten van anderen tijdens gezellige activiteiten.

Michelle Wolters uit Amsterdam vroeg zich na het overlijden van haar moeder af hoe ze kon voorkomen dat haar vader eenzaam zou worden. Dat mondde uit in de app ‘Klup’, waar het draait om het ontmoeten van leeftijdsgenoten tijdens gezellige activiteiten. Daarnaast kun je in de Klup app connecties maken en contact houden met mensen die je hebt leren kennen tijdens de uitjes.

De app

Omdat ik wel eens wilde weten of Klup echt een toegevoegde waarde heeft, heb ik de app gedownload. Registreren is erg simpel. Je hoeft alleen je voornaam en geboortedatum in te voeren en logt in met je mailadres en een wachtwoord. Daarna moet je nog even drie interesses invullen. Er wordt ook nog gevraagd om een foto, maar dat heb ik overgeslagen.

Leuke uitjes en contacten

Toen de app actief was kon ik mijn locatie invoeren en kijken aan welke activiteiten in de buurt ik de komende tijd mee zou kunnen doen. Dat zijn er twee binnen vijftig kilometer van mijn huis: een winterwandeling en een stadswandeling met lunch. Die laatste zit al vol, maar er is wel een reservelijst. Ik zie dat er in andere delen van Nederland onder andere een lunchconcert, filmuitje en een tentoonstellingsbezoek gepland staan. In mijn nabije omgeving zijn eenentwintig kluppers actief waar ik contact mee kan leggen als ik dat wil.

Kosten per maand

Dan krijg ik ineens een welkomsmailtje waarin staat dat de eerste maand lidmaatschap gratis is. Er stond bij installatie nergens dat je voor Klup moet betalen, maar blijkbaar dus wel. Bij de FAQ op de site vind ik inderdaad informatie over de kosten. Die bedragen na de eerste gratis maand €3,30 per maand. Dat is te overzien; van dat bedrag kun je een hoop plezier hebben door mee te doen aan leuke evenementen en wie weet sluit je nieuwe vriendschappen.

De Klup activiteiten

In de Klup app staan iedere week meer dan honderd activiteiten, verspreid door Nederland. Die worden deels door Klup georganiseerd, zoals een sportief weekendje weg, uitwaaien op de Waddeneilanden of met een heleboel kluppers samen eten en daarna de dansvloer op. Er zijn zelfs vakanties: een weekje bijkomen op het Spaanse strand, de ski’s onderbinden in Oostenrijk of een bijzondere cruise naar Alaska. Een mooie oplossing als je liever niet alleen wilt gaan.

Decemberchallenge

Klup draait dus om samen dingen ondernemen en het is ook de bedoeling dat kluppers zelf activiteiten organiseren. De kerstperiode is daar bij uitstek geschikt voor, omdat iedereen moet kunnen delen in de gezelligheid van de tijd rondom Kerst. Daarom is er de decemberchallenge. Klup heeft zichzelf tot doel gesteld om ervoor te zorgen dat er minimaal zevenhonderdvijftig Klup activiteiten plaatsvinden in december 2019. Hoe meer er georganiseerd wordt, hoe meer mensen samenkomen in plaats van eenzaam thuis te zitten.

Als je meedoet aan de challenge kun je kaartjes winnen voor de musical Soldaat van Oranje. Daarvoor moet je dus iets leuks verzinnen. Dat kan van alles zijn:

  • schaatsen of een andere sportieve activiteit
  • naar de bios
  • een spelletjesavond
  • een borrel in het buurtcafé
  • een winterse wandeling

Magazine

Klup heeft sinds kort ook een eigen magazine. Een mooie manier om alle Klupverhalen te delen en anderen te inspireren om actief te worden en te verbinden. Klup Magazine is een blad voor de actieve en levenslustige 50-plusser. In het eerste nummer kun je lezen over de dromen van Marco Borsato, zijn gezin en het verbinden van mensen middels muziek. Verder staan er tips in over reizen, gezond leven en werk. Het magazine is te koop bij verscheidene tabaks- en boekwinkels zoals Primera, Bruna en Readshop en bij een aantal filialen van Jumbo, Albert Heijn, Coöp, Plus & Vomar.

Tot slot een paar positieve ervaringen van Klup gebruikers:

“Dankjewel voor het opzetten van Klup! Jullie hebben mijn leven, en ongetwijfeld dat van véél anderen, een geweldig positieve en leuke boost gegeven, mijn dank is groot!”

“Leuk, gezellig, nieuwe mensen ontmoeten, laagdrempelig en zo heb je altijd wat te doen. Gewoon super, deze manier om nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe vriendschappen te sluiten.”

Meer weten?

Of ik zelf gebruik ga maken van de Klup app? Dat denk ik niet. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik ook zonder de app genoeg onder de mensen kan zijn en leuke dingen kan ondernemen. Maar als je je eenzaam voelt of je kent nog niemand in de buurt omdat je net verhuisd bent, lijkt me dit een laagdrempelige manier om contacten te leggen. Op de site vind je meer informatie over Klup. Hier nog een filmpje.

Wil je de app downloaden? Klik dan hier.

 

Bron en foto’s: Klup