De jaren zeventig zijn terug, zonder geraniums en met sanseveria’s

De tijd van fresia’s op tafel en in de vensterbank een paar potten met geraniums ligt ver achter ons. Daar willen we als vijftigplusser sowieso niet achter zitten en daarom kiezen we -massaal- voor ander groen. Planten zijn namelijk al een hele tijd weer hip en zelfs de jaren zeventig sanseveria mag weer.

Wie kan het zich nog herinneren? In de jaren zeventig stond het huis er vol mee. Groene bladerplanten, cactussen en vetplantjes. Het groen stond heerlijk helder bij een oranje muur, bruin tapijt en al die spulletjes van kurk. En wat te denken van die schrootjeswand, jute bekleding en macramé-werkjes. Van letterbakken, zitkuilen en stoelen van rotan. Natuurlijk mogen we hier ook het geometrische patronenbehang niet ongenoemd laten.

Planten, corduroy en Abba

Wie dit leest zou toch denken dat het over ‘nu’ gaat en niet over vijftig jaar geleden. Klopt! Die jaren zeventig trend, die we een paar jaar geleden nog als lelijk bestempelden, is helemaal terug van weggeweest. Je kunt geen magazine openslaan of het warmoranje kleurt je tegemoet. Pinterest staat vol met plantjes en planten, vooral grote planten. En de vintage stores vieren hoogtij. Om over corduroy maar niet te spreken, ook dat wordt weer gretig gedragen. En zelfs Abba is aan een comeback bezig, als was het maar in de hoedanigheid van Nick, Simon & Kees. Liefhebbers zullen het tv-programma vast kennen.

De jaren zeventig patronen, kleuren en materialen vieren hoogtij. Om bij het interieur en planten te blijven, is het opvallend dat zowel cactussen als groene bladerplanten weer het interieur vervolmaken. Zonder plant geen stijlvol interieur. Bovendien bieden planten een gezonde hoeveelheid zuurstof en aangezien we tegenwoordig kiezen voor niet alleen hip & happening, maar ook groen & gezond lijkt het erop dat de plant een blijvertje is. Niet alleen een vensterbank vol, maar vooral een hele hoek vol planten van groot tot klein, nonchalant gerangschikt in hoogten. Grote planten op de grond of op een krukje en hangplanten vanaf het plafond die de compositie vervolmaken. In een macraméhanger, welteverstaan.

Welke planten hip zijn

Olifantsoor, met de grote brede bladeren, is een trendy plant die je veel ziet en ook de zogenoemde living plant (omdat deze ’s nachts de bladeren sluit) is een topper. En dan is daar natuurlijk de kokospalm met zijn tropische uitstraling. De gebedsplant met z’n enorme bladerendek is er ook eentje die er wezen mag. De kleinere planten zoals de sanseveria ofwel vrouwentong, heeft ook z’n plaats weer veroverd. Deze plant wordt ook wel dé hipsterplant genoemd. Nu zijn we als vijftigers geen hipsters meer te noemen, maar de plant weet ook onze doelgroep te beroeren. Waarom? Nostalgische gevoelens naar vroeger misschien en last but not least omdat deze plant supermakkelijk te verzorgen is. Weinig water en niet in de volle zon. Dat is alles.

Dat we al deze planten graag een plekje geven in ons interieur heeft eveneens te maken met onze hang naar duurzaamheid en natuur. Organische spulletjes doen het goed binnenshuis, nu we meer en meer die natuur weten te waarderen. We kiezen niet alleen vaker voor hout in ons huis, maar ook voor rotan en riet en daar passen die planten weer heel goed bij. It’s all natural en daar laven we ons graag aan. Oogt goed, voelt goed en doet goed. Planten werken luchtzuiverend en dat is toch fijner ademhalen, zullen we maar zeggen.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top