close
  • woensdag 27 januari
Zorg en Zekerheid

Dag van de Mantelzorg in coronajaar extra belangrijk

Dag van de Mantelzorg in coronajaar extra belangrijk

Vandaag is het de Dag van de Mantelzorg. Een dag om waardering uit te spreken voor alle mantelzorgers in dit land. Een dag die altijd al belangrijk was, maar dit jaar door het coronavirus nog meer. Want het is een heftige tijd waarin extra zorg door bijvoorbeeld het wegvallen van de dagbesteding, coronaproof werken en angst voor besmetting centraal staan. Mantelzorgers zijn tijdens dit coronajaar onmisbaarder dan ooit.

Geen feestelijke activiteiten op locatie deze keer. De Dag van de Mantelzorg zal vooral online aandacht krijgen. Daarnaast zijn er natuurlijk altijd creatieve oplossingen te bedenken om iemand in het zonnetje te zetten met een cadeautje of berichtje via de post. Of via een online kaartje. Dat kan hier gratis via Boomerang. In een Whatsappbericht kun je vandaag leuke gifjes meesturen in om iemand die altijd voor je klaar staat te bedanken. Er zijn verschillende passende teksten. Nog een tip: bestel het Magazine Mantelzorger vol met informatie.

Mantelzorgondersteuning 

We spreken over mantelzorg als het gaat om hulp aan een hulpbehoevende, geboden door iemand uit de directe sociale omgeving. Mantelzorger word je vaak heel plotseling, omdat een van je ouders of bijvoorbeeld je kind ineens veel zorg nodig heeft. Gelukkig heeft elke gemeente een steunpunt mantelzorg. Zo’n steunpunt kent de lokale situatie goed en kan de weg wijzen naar hulp en ondersteuning in de woonplaats van degene die zorg ontvangt. Als je googelt op de naam van de gemeente waar je naaste woont en het trefwoord ‘mantelzorg’, dan vind je vaak alle benodigde gegevens. Kom je er niet uit? Bel de Mantelzorglijn 030 – 760 60 55 en de medewerkers daar zoeken het voor je uit. Er zijn ook steeds meer particuliere organisaties die ondersteuning kunnen bieden. Een paar voorbeelden daarvan zijn Saar aan Huis, Mantelaar en Senior Service.

Feiten over mantelzorg

Meer lezen?

We hebben de afgelopen jaren op 50+ veel aandacht besteed aan het onderwerp mantelzorg. Kijk op onze site voor meer informatie. Je vindt hier onder andere artikelen over de mantelzorgwoning, logeerzorg, financiële aspecten van mantelzorg en hoe je de balans houdt tussen werk en privé als je mantelzorger bent.

Op de site van MantelzorgNL is ook enorm veel nuttige informatie te vinden over het onderwerp. Zij hebben een speciale pagina gericht op mantelzorg en corona. Zodat je als mantelzorger weet waar je rekening mee moet houden in de zorg voor jouw naaste.

Bron: MantelzorgNL, Dagvandemantelzorg.nl

 

Geschreven door: Boukje Wiersma