Culinaire vakantiereis: Monaco

Bij het kiezen van onze vakantiebestemming spelen meerdere aspecten een rol, het klimaat, de cultuur, de natuur, maar ook de gastronomie. Als we op vakantie gaan willen we natuurlijk ook lekker eten, fruit de mer in Frankrijk of paella in Spanje, lokale lekkernijen moeten geproefd worden om de vakantiebelevenis compleet te maken. Voor sommigen is de gastronomie op vakantie echter meer dan een bijkomstigheid, maar eerder een doel op zich. Voor deze fijnproevers belichten wij een bestemming met een aantal restaurants met Michelinster(ren) voor een culinaire vakantiereis.

Op een met de auto overbrugbare aftstand, maar ook weer niet te dicht bij, ligt het kleine staatje Monaco wat een perfect bestemming vormt voor een eerste culinaire reis. Dit zonovergoten landje, met een oppervlakte van circa 2 km² is de op één na kleinste staat ter wereld na Vaticaanstad. De stad wordt sinds 1297 bestuurd door het Huis van Grimaldi, een van de oudste Europese prinselijke families en is gelegen aan de Middellandse zee. Met de zuid Franse stad Nice op een afstand van 20 km en de Italiaanse grens op circa 15 km is dit een ideale centrale plek om de vakantie door te brengen. Bovendien staat Monaco bekend om haar luxe voorzieningen (het heet ook niet voor niets ‘Monaco’, wat komt van het Griekse woord voor geld ‘monikos’), een ideale plek dus om een paar dagen volledig te ontspannen, in een van de luxe hotels bijvoorbeeld, in een king-size bed met een soft top en overvloedig ontbijt!

De stad bestaat uit 6 quartiers: Monte Carlo, La Condamine, Fontvieille, Le Larvotto, Les Moneghetti en Monaco-Ville. In de wijk Monaco-ville ligt een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad, het prinselijke paleis, wat de officiële residentie van het staatshoofd van Monaco is. Als de prins afwezig is, zijn sommige delen van het paleis, zoals de troonzaal en de kapel, geopend voor publiek. Het paleis beschikt ook over een museum waar een zakdoek en een sok van Napoleon bewonderd kunnen worden. Verder is het de moeite waard om een bezoek te brengen aan de Sint Nicolaaskathedraal, de luxe jachthaven, het Casino en om door de straatjes van de oude vestingstad te lopen. Daar ligt ook het beroemde Oceanografisch museum.

Als de avond gevallen is wordt het tijd voor de culinaire belevenis van de dag. Monaco telt wel 6 restaurants met één of meer Michelinsterren!! Maar voor een echt diner in stijl is het restaurant Le Louis XV – Alain Ducasse in het Hôtel de Paris aan Place Du Casino een aanrader. Het restaurant heeft 3 Michelinsterren en staat op de lijst van 50 beste restaurants van de Wereld door Restaurant Magazine. De chef van Le Louis XV is Dominique Lory, de opvolger van voormalig chef Alain Ducasse en de keuken staat bekend om zijn mediterrane gerechten. De architectuur en inrichting van het gebouw zijn alleen al de moeite waard, maar ook de tafelaankleding en service is tot in de kleinste details verzorgd. Er zijn tafels in de prachtige eetruimte binnen maar er kan ook buiten op het terras gedineerd worden. Omdat het Hotel de Paris grenst aan het plein waar het Casino de Monte-Carlo ligt worden de gasten soms verwend op extra spektakel als het Casino feest viert ter gelegenheid van grote festiviteiten zoals het Monte Carlo EPT en wordt er vuurwerk afgestoken of een show opgevoerd op het plein terwijl je zit te dineren.

De kwaliteit van het eten is voortreffelijk en begint al bij het ongelooflijke aanbod aan soorten broodjes. Het restaurant heeft een speciale kar gevuld met een heerlijk geurende vers gebakken broodjes om uit te kiezen die in combinatie met verrukkelijke boter het water in je mond laten lopen. Vervolgens zijn de voorafjes heel artistiek en heerlijk verfrissend, denk bijvoorbeeld aan een knapperige toast met malse aubergine en paprika, zwarte olijven, een stukje makreel, venkelschijfjes en een plakje hard gekookt ei en olijfolie, allemaal op de meest artistieke wijze gemonteerd.

Een voorbeeld van een hoofdgerecht kan bijvoorbeeld tarbot met selderij, citroen uit en verse koriander zijn en dan perfect bereid en heel vers. Met een verfrissende saus die licht is maar toch complex van smaak, iets waar de Fransen heel goed in zijn. Of een mals stuk gegrilde eend met foie gras en jus met de meest verrukkelijke smaken.

In Monaco zijn nog 5 andere restaurants met een Michelinster, waaronder Joël Robuchon Monte-Carlo met 2 sterren en Le Bleu Bay, le Grill, Yoshi en Vistamar met één Michelinster. De prijzen liggen tussen de zestig en driehonderd euro per persoon.

Een keertje eten in een restaurant met een Michelinster is een ware taste sensation. De ervaring blijft voor altijd in je geheugen gegrift. Alleen daarom is het de moeite waard om een keer wat meer geld uit te geven. Genoeg culinairs te beleven in dit kleine vakantieparadijsje.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top