close
  • maandag 27 september
Buitenleven

Corona, stropers en ontbossing bedreigen chimpansees

Corona, stropers en ontbossing bedreigen chimpansees

“Als je iets wil, geef je nooit op.” Een gevleugelde uitspraak van antropologe en biologe Jane Goodall. Zij neemt het inmiddels al zestig jaar op voor de chimpansees en hun leefgebieden.

Haar onderzoek naar chimpansees startte zij op 14 juli 1960 in Gombe, Tanzania, en duurt tot op de dag van vandaag voort. Dit ging niet zonder slag of stoot en inmiddels heeft de volgende uitdaging zich aangediend: de coronacrisis. Door de pandemie blijven toeristen weg uit de natuurparken en stromen stropers en ontbossers toe. De chimpansees zitten in de knel.

Een domper op het feest

Het zestigjarige bestaan van Goodall’s onderzoekscentrum in Gombe had een groots jubileumfeest moeten worden, maar lijkt nu uit te lopen op een natuurdrama. Vanwege de coronapandemie ligt het buitenlands toerisme stil. Hiermee valt voor alle natuurparken in Afrika en dus ook voor het Jane Goodall Instituut het grootste deel van de inkomsten weg. Overheden zijn druk met de corona-aanpak, waardoor stropers en ‘ontbossers’ de vrije hand hebben.

Jane Goodall: op de bres voor biotoop van mensapen

Voor de enkeling die nooit van Jane Goodall heeft gehoord, een korte biografie. Goodall is dé expert op het gebied van chimpansees. Zij startte het langslopende primatenonderzoek ter wereld, inmiddels zestig jaar gelden in Gombe, Tanzania. De Engelse biologe ontdekte als eerste dat chimpansees werktuigen maken én gebruiken. Al zestig jaar zet Goodall zich met elke vezel in haar lijf in voor het behoud van mensapen en hun leefgebieden.

Nederlandse tak vecht

Ook in Nederland is het Jane Goodall Instituut actief. Countrymanager Linda van Hage vertelt hierover: “In Nederland is de organisatie van Jane Goodall relatief klein. Met weinig middelen maar wel veel gedreven vrijwilligers willen wij grote doelen behalen. Zo maken we veel impact met onze campagnes en weten we donoren en bedrijven aan ons te binden. Die steun kunnen we goed gebruiken, zeker nu. Omdat wij niet over grote marketingbudgetten beschikken rekenen wij op de sympathie vanuit de media. Juist nu is het erg belangrijk dat wij duidelijk maken dat de natuur onder druk staat.”

Video: met hart en ziel

In het kader van het zestigjarig jubileum is een prachtig filmpje gemaakt. De frêle dame is inmiddels 86 jaar, maar de nog steeds krachtige Jane Goodall, vertelt hierin onder meer dat ze voelt dat ze op aarde gezet is om precies dít te doen: met hart en ziel vechten voor deze chimpansees en hun leefgebieden.

Foto (C): Jane Goodall Instituut Nederland 

 

Geschreven door: Redactie