Contant betalen in winkels nog altijd volop mogelijk

Pinnen of contant betalen? Wat kies jij?

Contant afrekenen kan nog bij vrijwel alle Nederlandse winkel volgens De Nederlandsche Bank (DNB). In 97 procent van de winkels konden consumenten terecht met munt- en papiergeld. Zo blijft contant geld het meest geaccepteerde betaalmiddel van Nederland.

Uit een steekproef van een DNB-onderzoek in 2015 accepteerden nog 100% van de winkeliers contant geld. Inmiddels heeft dus 3% van de winkeliers afscheid genomen van contant geld als betaalmiddel.

Na contant geld stond de pinpas op de tweede plek. Door 87 procent van de winkeliers wordt de pinpas geaccepteerd. Uit het onderzoek van DNB blijkt verder dat er grote verschillen zijn tussen sectoren. Bij pompstations en de detailhandel kan het vaakst contant worden betaald. In de sector amusement is de acceptatie van cash en pin het laagst met respectievelijk 93 procent en 80 procent.

Apotheken

In het onderzoek is specifiek aandacht besteed aan apotheken. In maart 2019 heeft de Tweede Kamer zich uitgesproken dat contant betalen bij deze branche altijd moet kunnen, omdat medicijnen noodzakelijke goederen zijn. Uit de steekproef blijkt dat dat 94 procent van de apotheken contant geld accepteert. Overigens zijn de meesten wel coulant voor klanten die alleen cash bij zich hebben. Ze laten hen op rekening betalen of zijn dan toch nog bereid om contant geld te accepteren.

Gemeenten

Bij de meeste gemeenten is contante en pinbetaling mogelijk. Echter, in 26 gemeenten, waar 9% van de bevolking woont, valt op de website te lezen dat burgers niet met contant geld kunnen betalen. Op de websites staat een vermelding als ‘U moet met uw pinpas betalen’. Verder melden vier gemeenten dat burgers alleen gepast kunnen betalen. Dat is volgens DNB ongewenst; juist gemeenten zouden oog moeten hebben voor al hun burgers en niemand verhinderen om met contant geld te betalen.

Bron: DNB