Comeback van Hans van der Togt?

Oud-presentator Hans van der Togt: “Ik hoef weinig moeite de doen om een ietwat verlopen oude man te spelen.” Waar gaat dit over?

Wie kent hem niet? Hans van der Togt (70). De voormalige Rad van Fortuin- presentator gaat één van de hoofdrollen spelen in de Nederlandse speelfilm Kras Lot. In de film, geregisseerd door Jesse de Vries, zal hij te zien zijn naast zangeres-actrice Heddy Lester (68). Zij deed in 1977 met het nummer ‘De Mallemolen’ mee aan het Eurovisie Songfestival.

Van woordzoeker naar zwart gat

De televisiecarrière van Hans eindigde treurig. Bijna een decennia lang presenteerde hij het populaire Rad van Fortuin. Vervolgens werd hij afgepoeierd met een belspelletje, Call TV. Naar eigen zeggen keek er geen hond naar. Toch diende hij netjes zijn contract uit. Vervolgens verdween hij geruisloos van het scherm. “Het is een diepe vernedering om zo je carrière te beëindigen, zegt hij erover in de Telegraaf.”

Eenzaamheid slaat toe in Friesland

Nu leidt hij een teruggetrokken bestaan in het Friese dorpje Achlum. Daarvoor woonde hij veertig jaar in Amsterdam. Een heel verschil. In een veelbesproken interview in het AD van augustus 2016 vertelt hij dat hij eenzaam is en veel drinkt. “Ik schaam me er niet voor, maar in de winter gaat elke dag om 6 uur de tv aan. En dan kijk ik tot ik naar bed ga, meestal na de talkshow Pauw. Wat moet ik anders? Ik heb niemand om tegen te praten. De muren zeggen niets terug.” Diverse media melden nu dat hij wellicht toch terugkeert naar Amsterdam, maar zijn huisje in Achlum aanhoudt.

Van der Togt bij zijn woning in Achlum

Direct te porren

In de afgelopen jaren is de oud presentator af en toe te zien geweest op de televisie, zoals bijvoorbeeld in Ranking the Stars. Acteerervaring heeft hij eveneens. Echter de afgelopen jaren bedankte hij steevast voor gastoptredens op televisie. Ook eerdere aanbiedingen voor films zou hij hebben geweigerd. Voor een rol in de speelfilm Kras Lot was hij echter direct te porren. “Hans deed bij mij niet zo moeilijk. Hij was direct enthousiast en we hebben ondertussen regelmatig contact gehad over het script,” aldus de regisseur.

Terug naar Amsterdam en een acteerklus. Het lijkt erop dat Hans zijn draai weer begint te vinden. Alhoewel… met enige zelfspot zegt hij over zijn comeback in het AD: “Ik hoef weinig moeite te doen om een ietwat verlopen oude man te spelen.”

Kras Lot

De film gaat over een stel dat verslaafd is aan krasloten. Het enige wat hen nog bindt is het krassen van loten. Maar dan wint één van de twee een prijs. Dat zorgt voor nog meer wrijving. De opnames gaan eind deze maand van start in de provincie Zeeland. De provincie is tevens geldschieter. Op 12 november gaat de film in première in Vlissingen.

Foto: wikipedia en youtube