CBD olie ervaringen tegen depressie voor velen een effectief antidepressiva

Dat CBD (cannabidiol) olie tal van florissante gezondheidsvoordelen hebben begint bij een groter publiek bekend te raken. Zo helpt het tegen slapeloosheid, kan het helpen tegen epilepsie en verlaagt het gangbare stress. Maar dat CBD olie kan assisteren tegen depressie, daar zijn nog niet zoveel mensen van op de hoogte.

CBD olie tegen depressie: wondermiddel of hoax?

CBD olie kan niet begunstigen tegen de oorzaken van depressie. Als aanleidingen nog aanwezig zijn dan zal het wellicht de depressie enkel verzachten. Gelukkig kan deze natuurlijke olie er voor zorgen dat je positiever en veel productiever wordt. Dit zijn zaken die natuurlijk meespelen. Veel lieden die CBD olie tegen depressie gebruiken beschrijven ervaringen met een balans krijgen in de hersenen, wat dus kan zorgen dat je depressiviteit sneller te boven bent. Sombere zienswijzen zijn immers steevast radicaal kwalijk op onze levenskwaliteit.

Het probleem is dat men niet weet waar depressie vandaan komt. Er moet op dat vlak flink geleerd worden voordat de mensheid zulks thema’s kan uitsluiten. Chronische depressies daarentegen komen door een tekort aan neurotransmitters, zoals serotonine en norepinephrine; welk met medicatie op te lossen is omdat zij de neurotransmitters aanvullen. Deze medicamenten komen echter ook met allerlei bijwerkingen gepaard en dat is voor veel volk uitzonderlijk onwenselijk. Denk bijvoorbeeld aan heftige vermoeiing toename van gewicht. De medicijnen willen ook nog wel eens andere systemen ver van hun biologische balans brengen.

Doordat de werkzaamheid van de receptoren waar het stofje serotonine zich aan vastbindt verlicht CBD de klachten van neerdrukking. Zo wordt het vermogen om serotonine vrij te maken geoptimaliseerd en daarbij de effecten op het endocannabinoïde systeem leidt dit tot een kalmerende werking. Er zijn veel patiënten die vooral oordelen dat THC (tetrahydrocannabinol) heel effectief is tegen depressies, omdat het deeltje het afgeven van dopamine (een catecholamine dat fungeert als neurotransmitter) stimuleert in de hersens. Het is echter illegaal om THC in supplementen op te nemen, omdat dit een psychoactieve stof is (toegestaan niveau in de EU is 0,2%).

Serotonine en dopamine worden doorgaans door depressieve personen minder sterk aangemaakt en zo worden de legale cannabinoïden ingeschakeld als opvrolijkertje in periodes waar iemand aan depressies lijdt.

Cannabidiol tegen depressie: de ervaringen met het wondermiddel

Er zijn allerhande onderzoeken gedaan door dokter Jordan Tishler, een Amerikaanse arts die oorlogsveteranen lijdend aan angsten en depressies behandelde met medische hennep Zowel wietolie als CBD olie had hij goede ondervindingen mee. Hij zag dat patiënten zich sneller oppepten en daardoor sneller herstelden van hun angsten en depressies. Dit gebeurt ook in combinatie met andere farmaceutische medicijnen. CBD olie en neerslachtigheid experiënties zijn vooralsnog dus vaak extreem positief.

CBD olie en antidepressiva gebruiken: is cannabidiol geschikt voor jou?

Je behandelen met CBD olie naast antidepressiva kan een positieve uitwerking hebben. De CBD olie kan negatieve bijwerkingen doen afnemen. Overleg altijd eerst met je behandelende therapeut-professioneel. Bij de praktijk van dokter Tishler bleek dat sommige patiënten na verloop van tijd geheel zijn afgestapt van antidepressiva en enkel nog de olie gebruiken. De twee achten dus eensgezind te zijn.

Wetenschappelijke conclusies over het antidepressieve effect

Momenteel zijn er conclusies uit verschillende onderzoeken waarbij het nuttigen van CBD inderdaad een mogelijke oplossing kan zijn voor inzinkingen en angstproblematieken. Er is echter nog niet genoeg research op menslieden geweest, maar er zijn wel effectieve proeven op knaagdiertjes uitgevoerd waaruit wordt geconcludeerd dat CBD olie stemmings-verbeterende eigenschappen op de diertjes vertoonde. Net als Imipramine: welk van zichzelf een welbekend middel is. De ratten mochten het zwembad in voor een test om te kijken of zij extra gemotiveerd waren geworden en of het hun psychologisch veranderd waren. Psychisch waren de beestjes positief beïnvloed. Muizen die CBD hadden gehad bleken opgewekter en enthousiaster.

Een pilotstudie uit 2016 toonde een toename van de niveaus van neuromediatoren (serotonine) en antidepressiva bij knaagdieren.

Doordien er meer serotonine in het brein is zijn velen veel zelfverzekerder, welk  een gunstige invloed is op de omgeving en de geestelijke toestand.

Er was een studie in 2018 waar uit kwam dat de hippocampus van ratten en muizen beter beschermt worden nadat zij cannabidiol genuttigd hadden. Dit gedeelte van de breinen zou bij menig met een depressie kunnen krimpen. De nervositeit zorgt vervolgens dat men niet meer goed kan nadenken en daardoor ook minder exact presteert op werk of school.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top