Carrièreswitch: van kantoorbaan naar freelancen

Onverwacht je baan verliezen na drieëntwintig jaar trouwe dienst. Jolanda (52) vertelt hoe dat is en hoe ze de switch naar een freelance bestaan heeft gemaakt.

Jolanda (52) verloor na drieëntwintig jaar trouwe dienst bij de gemeente haar baan. Ze was communicatie adviseur, nu is ze freelance tekstschrijfster.

“Al jaren droom ik ervan om zelf eens een boek te schrijven in plaats van altijd die van anderen te lezen. Maar door mijn drukke baan bij de gemeente kwam het er nooit van. Door een reorganisatie bij de gemeente raakte ik totaal onverwacht mijn baan kwijt. Mijn leidinggevende destijds verzekerde mij telkens weer dat onze afdeling geen gevaar liep. Dus wel. ‘Het is geen persoonlijke kwestie, jij hebt zo wat anders’, dat soort dingen werden er gezegd. Nou dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, ik was totaal van slag. Na drieëntwintig jaar, loop je op je laatste werkdag naar de trein en dat is het dan. Geen bloemetje van de directie, niks. Zo koel. Niet te geloven. Gelukkig kreeg ik wel een fijn afscheid van mijn directe collega’s, maar thuis stortte ik volledig in. Je hele ritme is weg. Het heeft weken geduurd voordat ik weer een beetje kon functioneren. Ik moest het echt verwerken.

Enge gedachte

Op een gegeven moment kwam die gedachte aan een boek schrijven weer naar boven. Ik besloot een cursus te gaan volgen. Zo kwam ik onder de mensen en kreeg ik een doel. Dat hielp. Ik werd weer een beetje mezelf. Ik kreeg uitdaging. Ik ging vrijwillig schrijven voor de dorpskrant en de lokale omroep en al snel rolde ik in het wereldje van tekstschrijvers. Op een gegeven moment kreeg ik de vraag waarom ik niet ging werken als freelancer. Eerst vond ik die gedachte maar eng. Bij de gemeente zat ik altijd in een vertrouwde omgeving en ik kreeg elke maand keurig netjes mijn salaris uitbetaald. Mijn man gaf de doorslag. Hij is werktuigbouwkundige en heeft als het ware de vacatures voor het uitzoeken. Hij zei doe het nou maar, qua inkomsten zitten we safe. Ik besloot eerst nog een korte opleiding te volgen. Een soort opfriscursus. Dat was in 2018. Ik vond het nodig, want bij de gemeente was de routine er behoorlijk ingeslopen en echt nieuwe dingen leerde ik niet. Nu heb ik weer nieuwe schrijftechnieken opgedaan en dat voelt erg goed. Als freelancer begin je bij nul en dan wil je wel goed onderlegd zijn.

Sociale contacten

Ik heb de juiste keuze gemaakt om eerst vrijwillig teksten te schrijven. Nu had ik iets wat ik kon laten zien aan potentiële klanten. Best wel vlot kreeg ik betaalde opdrachten. Qua financiën gaat het nu best goed. Geen vetpot natuurlijk, maar ik huur nu een dag in de week een werkruimte in een bedrijfspand waar meerdere ondernemers zitten. Niet duur, want het is een innovatieproject. Ik vind dat leuk, want alleen maar thuiswerken is voor mij niet goed. Het is goed om contacten te houden met andere zelfstandigen. En zo heb ik toch nog een beetje dat kantoorgevoel. Die sociale contacten betekenen veel voor mij. Zonder baan voelde mijn wereld erg klein. Ik schrijf inmiddels ook voor een ondernemend blad en daarvoor ga ik echt op pad. Weg van je bureau. Super leuk, mensen interviewen die vol trots hun bedrijf laten zien. Ik zorg voor een goed stuk en mensen worden daar blij van, dat voelt goed. Ik wist eigenlijk niet eens dat ik dit in me had. Mijn ontslag bij de gemeente heeft me uiteindelijk meer levensgeluk opgeleverd.

Faalangst?

Het is heerlijk om je eigen werktijden uit te kiezen. Ik geniet van mijn vrijheid en bruis van de energie. Niet alleen voor mezelf fijn, maar ook voor mijn man en kinderen. Maar er is nog wel een ding wat mij dwars zit, mijn boek. Ik ben nu ongeveer halverwege. In het begin rolden de letters zomaar op papier. Het wordt overigens geen persoonlijk verhaal, maar fictie, een detective verhaal. Ik hou van die categorie. Nu gaat het allemaal wat minder vlot. Mijn betaalde opdrachtgevers krijgen voorrang. Of zoek ik excuses? Ergens ben ik misschien toch wel bang om te falen. Ik heb besloten een deadline te stellen. Begin 2021 moet het af zijn. Elke maand wat tijd vrij maken. Mijn angsten moeten overboord, het is me gelukt om vanuit die kantoorbaan iets voor mezelf te beginnen. Waarom dan niet dat eigen boek. Ik ga ervoor!”