close
  • vrijdag 26 februari
Vrije tijd

Camping voor mensen met een krappe beurs in Opende

Camping voor mensen met een krappe beurs in Opende

We zitten midden in de vakantieperiode en veel mensen zijn al weg of gaan nog met vakantie. Op social media zie ik de meest exotische bestemmingen voorbij komen zoals Thailand en Maleisië. Anderen delen foto’s van zonnige stranden in Italië, van bergen in Zwitserland en van hapjes en drankjes op terrasjes in Spanje. Het lijkt alsof op vakantie gaan een vanzelfsprekendheid is.

Maar niets is minder waar. Er zijn genoeg Nederlanders die weinig financiële armslag hebben en die gewoon het geld niet hebben om weg te gaan. Zelfs niet naar een camping in Nederland. Op de site van Kampeermagazine lees ik dat kamperen met vier personen op een boerencamping al €15,00 per nacht kost. Voor een luxere camping betaal je al snel € 60,00 per nacht. Dat is alleen voor de kampeerplek. Dus dan moet je al een tent hebben of kunnen lenen, anders komt er nog een flink bedrag bij.

Vakantiebank

Wie niet op vakantie kan, kan terecht bij de vakantiebank. Een mooi initiatief, maar daar zijn behoorlijk veel voorwaarden aan verbonden. De inkomsten moeten op of onder bijstandsniveau zijn, je moet een geldige aansprakelijkheidsverzekering (AVP) hebben en een goede motivatie is enorm belangrijk. Je moet er ‘met de billen bloot’ en dat is zo confronterend dat sommige mensen dan net zo lief niet op vakantie gaan.

Vertrouwen

Van Appie Wijma uit het Groningse Opende hoeft dat allemaal niet. Hij opende onlangs een camping voor mensen met een smalle beurs, omdat hij vindt dat iedereen een vakantie verdient. Gezinnen kunnen zich bij hem aanmelden voor een gratis vakantie van een week. Eten en drinken is inbegrepen. Er is plek voor ingerichte tenten, caravans en vrij standplaatsen. Betalende gasten zijn ook welkom. Dat geld wordt gebruikt voor een extraatje voor de andere campinggasten. Appie controleert niets en gaat uit van vertrouwen. Zijn geloof speelt een grote rol in het opzetten van de camping. Met dit project stort hij zich in het diepe, maar hij vertrouwt erop dat alles goed komt.

Polemonium

Het kampeerterrein is een halve hectare groot en heet Polemonium. Dat betekent Jacobsladder. Mensen die bovenaan de ladder staan kunnen best een trede naar beneden en wie onderaan staat een trede omhoog. Zo komen ze elkaar tegemoet. Dat dat werkt is duidelijk, want Appie heeft al ongelooflijk veel spullen gekregen voor zijn camping.  De vriezer zit vol ijsjes en er zijn tenten, luchtbedden en andere kampeerspullen gedoneerd. Maar ook speelgoed en brood, vis uit Urk en een jaar lang vlees voor op de barbecue. Kerken uit Marum, Kornhorn en Grijpskerk hebben gezorgd voor toiletten, riolering en een tv. De lokale patatbakker komt patat bakken, er is een masseur, de brandweer komt iedere week langs en een band heeft aangeboden om op te treden. Eén keer per week mogen de gasten een bezoek brengen aan de alpacaboerderij in het dorp. Er is iemand die ponyles wil geven. Teveel om op te noemen.

Tuuntje

Initiatiefnemer Wijma is eigenaar van voedseltuin Tuuntje. Daar kweekt hij samen met vrijwilligers groente en fruit voor voedselbanken in Groningen. Daarnaast is het een werk-, leer- en ontmoetingsplek voor mensen die eenzaam zijn, of op een andere manier niet goed in hun vel zitten. Hij zet zich al langer in voor mensen die wel een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Van hen hoort hij regelmatig dat ze niet op vakantie kunnen. Vooral voor kinderen is dat moeilijk, omdat de eerste vraag na de vakantie is: “Waar zijn jullie heen geweest?” Hij pleit er voor om er echt mee te stoppen die vraag te stellen, omdat dat voor een aantal mensen heel confronterend is. Het was voor hem de aanleiding om de gratis camping op zijn terrein te beginnen. Die ziet eruit als een echt kampeerterrein, compleet met speeltoestellen. In de kas zit een keuken en er staat een tv. Daar kunnen gasten met slecht weer ontbijten en lekker zitten.

Ontplofte mailbox

Appie had nooit verwacht zoveel aanvragen en reacties te krijgen en het doet hem heel veel. Zijn mailbox ontploft en de telefoon stopt niet met rinkelen. Iedereen wil iets aanbieden voor de camping. Maar natuurlijk kan hij nog veel meer spullen gebruiken. Dus wil je doneren, denk dan aan toiletpapier, pampers, toetjes of andere boodschappen. Wil je weten wat je het beste kunt geven, neem dan contact op met Appie.

Andere initiatieven

Er zijn meer initiatieven om mensen met weinig geld een leuke vakantie te bezorgen. Vijfenzestig Nederlandse kerken gaven aan het begin van de zomervakantie rugzakjes met leuke spullen aan kinderen die niet op vakantie kunnen. Daar kan van alles in zitten. Een waterpistool bijvoorbeeld of een kortingsbon voor een leuk uitstapje. Kerk in Actie leverde de rugzakjes en iedere diaconie vulde ze zelf met verrassingen. Uiteindelijk ging het om heel veel tasjes, want het aantal kinderen dat in Nederland in armoede opgroeit is schrikbarend hoog.

 

 

Geschreven door: Boukje Wiersma