Buitengewone Beesten in het Natuurmuseum Fryslân

In het Natuurmuseum Fryslân is op dit moment Buitengewone Beesten, Raar maar waar te zien. Deze familietentoonstelling laat bezoekers verwonderen over vreemde scheppingen van de natuur. In de expositie is te zien hoe mensen en dieren zich ontwikkelen in de baarmoeder of in het ei. Meestal gaat dit goed, maar er gaat ook wel eens iets mis. Soms toevallig, soms doordat de mens ingrijpt in de natuur. Het resultaat is een buitengewone beestenboel.

Bijzondere beesten leggen uit wat er ‘mis’ is met hen. Zo vertelt een bultrugwalvis over albinisme, een Siamese krokodil over misvormingen en een lijger over hybride diersoorten. Ook is er een fantasiedier dat vertelt over hoe mensen dieren graag willen veranderen en manipuleren. De lotgenoten van de verteldieren worden op de onderzoekstafels getoond.

In de expositie komen bezoekers van alles te weten; bijvoorbeeld waarom je aan de temperatuur van het nest van een krokodil kunt zien of er mannetjes of vrouwtjes uit het ei kruipen. Ze komen er achter wat een cycloop is en waarom er tegenwoordig steeds meer ijsgrizzly’s zijn. En wat is het verschil eigenlijk tussen een muilezel en een muildier? Vanessa, een Chinese naakthond, laat je nadenken over de vraag: In hoeverre mag de mens de natuur sturen?

Er zijn bijzondere dieren te zien; een lammetje met acht poten bijvoorbeeld en een kalf met twee koppen. Een varken met een dubbele voorpoot en een cavia met twee lichamen. Er is een Siamese tweeling kat en een cycloop hondje (met één groot oog). Je kunt het zeldzame vogelbekdier zien en de fazip, ook wel fip genoemd. En wie heeft er wel eens een wadmol gezien, een gordeldier of een neushoornvogel?

In de expositie zijn een aantal hybride dieren te zien die kinderen hebben gemaakt tijdens de Museumweek van 3 tot en met 9 april. De tien meest bijzondere zijn uitgekozen voor Buitengewone Beesten.

Bezoekers worden uitgenodigd om op onderzoek te gaan naar de buitengewone beesten in de tentoonstelling en meer over hen te weten te komen. Voor kinderen zijn er labjassen en onderzoeksschriften beschikbaar.

Buitengewone Beesten is te zien van 23 september 2017 t/m 7 januari 2018.