Brave jongens of stoere jochies: wat maakt de leukste man?

Wat vind jij van die Sire Campagne: ‘Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn’?

Hebben de vrouwen dertig jaar lang in de belangstelling gestaan, nu is het tijd voor de mannen, zo lijkt het. De Sire campagne over de omgang met jongens (Laat jongens jongens zijn) is los gegaan, en de pleuris lijkt uitgebroken. Het is een beeld van de jaren 50, meent de feministe. Jongens krijgen teveel op hun donder voor het gedrag dat ‘jongens-eigen’ is: stoeien, bewegen, impulsief doen. Zo meent de deskundige.

Als moeder van twee jongens en twee meisjes herinner ik mij hun jeugd op het platteland. Hutten bouwen: jongens en meisjes. Voetballen: jongens en meisjes. Het maisveld in: jongens en meisjes. Toegegeven, de meiden kwamen schoner terug dan de jongens. Ik kan me nog mijn oudste zoon herinneren die de drijfnat op de deurmat stond te smilen. “Het regende en nu konden we lekker sliden op het veldje”. Er droop een aantal liter van een mix van water, modder en gras van hem af. Nee, daar werd ik niet boos om. Ik moest er keihard om lachen en heb er een foto van gemaakt. Wie daar wél boos om wordt, zit er mijns inziens flink naast.

“Sliden in de modder is geweldig, maar een gat in een deur knallen. Tsja.. dat kost je gewoon je zakgeld”


Wat ik wel jammer vond was het gat in de wc-deur door een elleboogstoot van één van de mannen. Tijdens een potje rennen en stoeien door het huis, dook de eerste de wc in, draaide de deur op slot, terwijl de ander net met zijn elleboog een hoek wilde uitdelen. BAM! Ik heb er een poster voor gehangen. 
Met die meiden heb ik zoiets nooit meegemaakt. Die riep ik tot de orde als er bijvoorbeeld met nagellak werd gerotzooid en ik dat niet op mijn kostbare marmoleumvloer wilde hebben. Zo hebben ze allemaal wat, en zijn er verschillen. Godzijdank wel.

Maar jaren later deed mijn zoon tot mijn grote verbazing mee aan een theaterstuk. Het ging weliswaar voor een deel over voetbal, maar op je stoere zestiende een dansje doen op het toneel… ik geef het je als mannelijke puber te doen. Mijn dochter zat jarenlang op voetbal. Eerst in een gemengd team, later in een vrouwenteam toen dat populair werd. En nooit een jurk of rok aan. Stel je voor zeg. Laat ik het zo zeggen: allebei behoorlijk geëmancipeerde kinderen, toch? Waar zit ‘m dat nu in? Dat van dat stoeien en die nagellak in de genen, vermoed ik. Dat van dat voetbaldansje en het jongensteam in de opvoeding, misschien.

“Pas op jongen, ga maar een paar treden lager”

Nu doet de campagne voorkomen dat jongens vooral te veel afgeremd worden in hun gedrag. Te druk? Ophouden daarmee. Stoeien? Vechten doen we hier niet. Van de hoogste duikplank af? Pas op jongen, ga maar een paar treden lager. Tsja… als je dat steeds door de juf wordt gezegd, remt dat af natuurlijk. En die energie moet wel ergens naartoe. Thuis dan maar even lekker uit de bol gaan, vindt je moeder weer niet leuk. Klopt. 
Vraag: had een meester dat ook gezegd? Is het een pleidooi voor meer mannen voor de klas die het herkennen en jongens veel meer hun gang laten gaan? Is het noodzakelijk voor hun ontwikkeling dat ze wild en macho, onbesuisd en lekker smerig doen? Lost dat laatste iets op? Krijgen we dan minder ‘ongewenst gedrag’? Leukere mannen misschien?

Het antwoord zal ergens het midden houden tussen vrijheid bieden, dus lekker spelen en ravotten. En kaders aangeven. Sliden in de modder is geweldig, maar een gat in een deur knallen. Tsja.. dat kost je gewoon je zakgeld. Zoiets?

“Hij voetbalt nog altijd en overweegt een tattoo”

Voor mijn zoon is het overigens bij dat ene theaterstuk gebleven. Hij voetbalt nog altijd en overweegt een tattoo. Hoe mannelijk wil je het hebben. Mijn dochter is overgestapt van de voetbal naar de muziek, en zingt. Na een lange tijd van broeken en wijde shirts is ze zelfs ‘aan de jurk’. Gisteren jatte ze nog mijn potje nagellak. Rolbevestigend, ja. Maar wat is nu genetisch bepaald en wat heb ik hier als opvoeder aan bijgedragen? 
By the way; als mijn zoon een tattoo neemt, gaat zij waarschijnlijk mee. Stiekem een muzieknootje op haar pols laten zetten. Snap jij het nog?