Bouwvakkers gezocht

De woningmarkt floreert en er wordt veel nieuwbouw gepleegd. Bouwbedrijven zijn op zoek naar personeel.

Er is een gebrek aan personeel in de bouwsector. Nu de woningmarkt herstelt en nieuwbouwwoningen gretig aftrek vinden, kampt zo’n eenvijfde deel van de bouwbedrijven met gebrek aan vakkrachten.

Positief nieuws dus, want de woningmarkt floreert. Economen van de ABN AMRO voorspellen dat de prijs van een koopwoning dit jaar met een gemiddelde van 6 procent zal stijgen. Daarnaast zullen transacties 5 procent lager uitvallen dan het jaar hiervoor, zo meldt een rapport.

In 2017 steeg het gemiddelde van de huizenprijs met 7,5 procent. De transacties zijn naar verwachting met 13,5 procent verhoogd. In Noord-Holland, Utrecht, Zuid-Holland en Flevoland stegen de prijzen het hardst.

Tarieven omhoog

Daarnaast staan er veel bouwplannen voor nieuwbouwwoningen op stapel. Vorig jaar werd al een vijfde meer gebouwd dan daarvoor. In 2017 steeg het aantal verkochte nieuwbouwwoningen met 11 procent.

Door al deze goeie berichtgeving, zullen veel bouwbedrijven hun tarieven verhogen. In de eerste elf maanden van 2017 viel de omzet bij woning en utiliteitsbouw gemiddeld al 10 procent hoger uit. Schilders en stukadoors verdienen gemiddeld 7 procent meer. Projectontwikkelaars spreken van een omzetstijging van iets minder dan 5 procent. Installateurs zetten een beetje minder om.