close
  • maandag 25 januari
Vrije tijd

Boektip: De zeven zussen van Lucinda Riley

Boektip: De zeven zussen van Lucinda Riley

Toen ik van alle kanten hoorde dat ik de boekenserie ‘De zeven zussen’ van Lucinda Riley moest lezen, was ik dat eerst niet plan. Ten eerste ben ik niet zo van de hypes. Zeker niet als zo’n hype uit zes loeidikke boeken bestaat. Ik had er geen zin in en geen tijd voor. Maar toen ik via via het eerste deel in handen kreeg, ben ik toch overstag gegaan. En nu, een paar maanden later, heb ik ze bijna allemaal al gelezen.

De boeken gaan over zes zussen – de zevende ontbreekt en is onbekend –, die vanuit de hele wereld geadopteerd zijn door een rijke zakenman uit Zwitserland die ze ‘Pa Salt’ noemen. Allemaal zijn ze mooi, slim en getalenteerd. Ze groeien op in een sprookjesachtig kasteel aan het meer van Genève dat Atlantis heet. Hun adoptievader overlijdt plotseling, maar laat de zes zussen iets achter. Allemaal krijgen ze aanwijzingen over waar ze vandaan komen. In elk deel  gaat één van de zussen op zoek naar haar geboortecoördinaten. Tijdens deze zoektocht leer je de vrouwen stuk voor stuk kennen.

Pleiaden

De zussen zijn vernoemd naar de Pleiaden, zeven nimfen uit de Griekse mythologie en tevens de naam van een groep sterren. Van de zevende ster wordt gezegd dat het Merope is, die zich schaamt omdat ze een relatie had met een sterfelijke man, in plaats van met goden zoals haar zusters. Het zal dan ook geen toeval zijn dat Merope de onbekende, ontbrekende zus in het verhaal is. De andere zussen heten Celaena (Cece), Alkyone (Ally), Elektra, Maia, Sterope (Star) en Taygete (Tiggy). Dat klinkt allemaal best aardig, maar ook een beetje tuttig. Als je dan ook nog weet dat veel van die mooie vrouwen de perfecte partner tegen het lijf lopen terwijl ze druk bezig zijn om hun verleden te ontrafelen, dan wordt het helemaal bouquetreeks-achtig.

Boeiend en alles klopt

Toch zijn de boeken van Riley verre van simpel. In ieder deel zit een boeiend stuk geschiedenis en de verhaallijnen  van de zussen, die soms ook een rol spelen in elkaars boek, sluiten naadloos aan. Alles klopt en dat is echt enorm knap. Het heden wordt afgewisseld met verhalen over vroeger. Zo kom je via Maia alles te weten over de bouw van het Christusbeeld in Rio de Janeiro, Tiggy neemt je mee naar het leven buiten de poorten van het Alhambra in Granada, de roots van Elektra liggen in Kenia en Ally haar reis voert ons naar het Noorwegen uit de tijd van Grieg. Het zijn geen saaie geschiedenislessen, maar persoonlijke verhalen die allerlei belangrijke thema’s raken. Het moet enorm veel research gekost hebben om over al die onderwerpen te kunnen schrijven.

Zevende deel

Ik houd enorm van lezen en als ik een goed boek aan het lezen ben, dan laat ik me helemaal meeslepen  en heb ik het ook snel uit. Maar binge-lezen en het ene deel na het andere verslinden, dat kende ik nog niet. Nu ik in het laatste deel bezig ben (je kunt de boeken door elkaar lezen, maar op volgorde is leuker) begint het tot me door te dringen dat ik na dit boek nog een hele tijd geduld zal moeten hebben. Lucinda Riley heeft laten weten dat ze het zevende deel nog aan het schrijven is en dat ze verwacht dat het in het voorjaar van 2021 klaar is. Tja, en dan moet het nog vertaald worden. Alle fans van de boekenserie zullen dus lang moeten wachten voordat er een antwoord op de vraag komt of er nu wel of niet een zevende zus is en of Pa Salt wel echt dood is. Geduld is niet mijn sterkste punt, maar na het lezen van de eerste delen reken ik erop dat het afsluitende deel zeven het wachten waard is!

Geschreven door: Boukje Wiersma