Boek van de maand – JubeL: hoe te rijpen en waartoe – Sanne Wallis de Vries

Sanne Wallis de Vries heeft zich in 2021 aangesloten bij de club van vijftigers. En zoals vele vijftigers weten gaat het bereiken van deze leeftijd vaak gepaard met het opmaken van de balans en het terugkijken op het leven. Sanne besluit dit midden in de pandemie te doen middels een boek; JubeL, waarin ze terugblikt op haar leven en carrière tot nu toe. Dat levert een bijzonder zelfportret op waarin zij niet alleen zelf aan het woord komt, maar ook in gesprek gaat met andere bekende vijftigers.

 

‘Het geeft niks, maar het is wel jammer’ – de sneer van Sanne

Je kunt Sanne Wallis de Vries kennen van haar soloprogramma’s in het theater, haar rollen in musicals en films en natuurlijk als een van de geniale cabaretiers die de persiflages op zich namen bij televisieprogramma’s als Kopspijkers en Koefnoen. Fans van Wie is de mol hebben haar waarschijnlijk ook nog heel helder in het geheugen als de winnaar van het zeventiende seizoen van dat populaire programma, waarin ze niet eens zozeer opviel door haar slimme spel, maar vooral vanwege haar hilarische en scherpe sneren.

Hoe te leven en waartoe?

Het is niet voor het eerst dat Sanne stilstaat bij een grote vraag des levens. Ook in haar shows komen dit soort onderwerpen aan bod. In een interview met Volkskrant Magazine geeft ze aan dat ze heel lang niet goed wist hoe ze moest leven, niet goed wist hoe ze contact moest maken met anderen en zich dikwijls afvroeg hoe anderen dat nou deden; zorgeloos leven. Het bereiken van de mooie leeftijd van vijftig jaar brengt wat dat betreft ook voordelen met zich mee, want je relativeringsvermogen wordt steeds groter en je hebt meer schijt aan wat anderen van je denken. En dat merkt Sanne ook.

Nostalgie en levenslessen

In haar boek kijkt Sanne terug op haar leven en de dingen die haar gevormd hebben. Hierbij is een mooie rol weggelegd voor de muziek uit de jaren tachtig, iconische tv-series en helden uit haar jeugd Rob de Nijs en Ernst Jansz. En natuurlijk schrijft ze uitgebreid over haar jeugd, haar familie en haar eerste ervaringen met cabaret. Ze laat ook medevijftigers aan het woord om een duit in het zakje te doen als het om levenswijsheden gaat. Onder andere Sylvana Simons, Richard Krajicek, Plien van Bennekom, Peter Buwalda en Daniel Lohues komen in dit boek aan het woord.

 

Sanne Wallis de Vries – Jubel: hoe te rijpen en waartoe -ambo|anthos uitgevers

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top