close
  • zaterdag 30 mei
Zorg en Zekerheid

Blijf-van-mijn-lijf-tatoeage steeds populairder onder ouderen

Blijf-van-mijn-lijf-tatoeage steeds populairder onder ouderen

Op steeds meer plaatsen in ons land hangen AED apparaten en het aantal burgerhulpverleners groeit. Dat is goed nieuws voor mensen met een hartstilstand die gereanimeerd willen worden. Maar wat nou als je dat niet wilt?

AED

In een artikel in Trouw komt Maria van 89 aan het woord. Ze laat de woorden ‘niet reanimeren’ boven haar rechterborst tatoeëren. En zij is niet de enige oudere; de eigenaar van de tattooshop heeft die tekst dit jaar al vijftien keer gezet.

Ze wil niet gereanimeerd worden

Maria wil absoluut niet naar het ziekenhuis of verpleeghuis. Ze begint al wat te kwakkelen en vindt het goed zo. Ze wil dan ook niet gereanimeerd worden. De wilsverklaring in haar tasje wordt misschien niet gezien en een plaatje om de hals vindt ze niet mooi. Dus dan maar een tattoo. De pijn valt haar mee. Het tatoeëren van wenkbrauwen vond ze pijnlijker.

Verklaring op papier, penning of tatoeage

‘Niet reanimeren’ op het lichaam wordt officieel erkend als schriftelijke wilsbeschikking. Ambulancezorg Nederland heeft dit ook opgenomen in haar protocol.‘Cruciaal is dat een verklaring altijd te herleiden is tot de persoon die de verklaring uitte. Dit geldt voor alle verklaringen in alle verschillende vormen: een verklaring op papier, een penning of een tatoeage’.

Bron: Trouw

 

Geschreven door: Redactie